Kun lähdet armeijaan, kannattaa ottaa ainakin nämä tavarat mukaan

Tuomas Kaarkoski
vala
Joukkojen varustuksen tulee olla yhtenäinen, mutta esimerkiksi oman rannekellon käyttö on sallittua ja suositeltavaa.
Paavo Airo

Puolustusvoimat tarjoaa varusmiehille ja -naisille käytännössä kaiken, mitä palveluksessa tarvitsee. On kuitenkin tiettyjä tavaroita, joiden mukaan ottaminen helpottaa palveluksensa aloittavan arkea kummasti. Listasimme muutamia perusasioita, joista on iloa armeijassa. 

 

1) Taskulamppu, otsalamppu tai vastaava auttaa teltan kasaamisessa pimeässä. Otsalampun hyvä puoli on, että sitä ei tarvitse pidellä käsissä. Otsalamppua on kuitenkin käytettävä hyvin harkitusti, sillä se näkyy pimeässä kauas ja paljastaa sotilaan sijainnin. Harjoitellessakaan tähän ei tietenkään pyritä.

Jonkinlainen lamppu on senkin takia hyvä olla, jos haluaa esimerkiksi lukea vielä kirjaa omassa punkassa hiljaisuuden tultua ja kattovalojen sammuttua tuvasta.

2) Lukemisen lisäksi on sallittua ottaa mukaan oma kannettava tietokone tai tabletti, Puolustusvoimien Varusmies 2018 -oppaassa sanotaan. Varuskunnissa on varusmiesten käyttöön ilmainen WLAN-verkko, jota voi käyttää vapaa-ajalla. Ilman läppäriäkin kuitenkin pärjää aivan hyvin, vaikka pelkällä puhelimella.

Omat kuulokkeet voivat olla kullanarvoiset omaa rauhaa hakiessa vapaa-ajalla.

3) Metsään ei välttämättä kannata ottaa kaikkein kalleinta puhelinta mukaan. Puhelimen käyttö on leireilläkin sallittua tiettyjen rajojen puitteissa. ”Tetsatessa” on kuitenkin aina vaarana, että laite hajoaa. Siispä jos nurkista löytyy vanha puhelin, voi olla viisasta vaihtaa takaisin siihen harjoitusten ajaksi.

4) Puhelimissakin on kellot, mutta rannekello on erityisen kätevä intissä. Aikatauluissa on pysyttävä, ja kelloa saa katsoa usein. Halpa on tässäkin parempi valinta kuin joku suvun perintökello, jonka rikkoutuminen ei ole toiveissa. Tarkoituksena ei ole kilpailla siitä, kenellä on komein kello.

5) Käytännöt voivat vaihdella eri varuskunnissa, mutta ainakin joissain palveluspaikoissa on ollut sallittua käyttää omia alusvaatteita. Tällöin ne ovat varmasti sopivat – varusvarastolla ei kalsareita aleta sovittamaan. Nyrkkisääntönä on yleensä ollut, että omat vaatteet ovat ok, jos ne eivät näy muille. Joukoilla on tapana olla yhtenäinen varustus.

Talvella voi harkita esimerkiksi omien lämpösukkien ottamista mukaan leirille välttääkseen paleltumat. Omien vaatteiden käytöstä kannattaa kuitenkin kysyä ennen kuin niitä ottaa käyttöön alokkaana.

6) Käteistä varuskunnassa tuskin tarvitsee erityisesti, mutta kannattaa sitä silti varata mukaan, jos kortti ei vaikka toimikaan tai sotilaskodin maksupääte ei toimi. Joillain leireillä on mahdollista päästä ostoksille sotilaskotiautolle. Niillä on maksupäätteet, mutta joillain harjoitusalueilla, etenkin pohjoisessa laajat verkon katvealueet estävät korttimaksamisen. ”Varminta on siis olla mukana myös käteistä näitä tilanteita varten”, sanoo Sotilaskotiliiton toiminnanjohtaja Satu Mustalahti.

 

Lisäksi Puolustusvoimien palveluksen aloittaville annettavan ohjeistuksen mukaan pakollisia mukaan otettavia ovat henkilöllisyystodistus ja KELA-kortti, palvelukseenastumismääräys, tilinumero (IBAN), lääkkeet ja reseptit, parranajovälineet miehille, hygieniavälineet sekä rokotuskortti.


Jaa tämä sivu