Kovia kirjoja pukinkonttiin

kirjakollaasi
Tuomas Kaarkoski

Reserviläisen toimittaja ja kirjakriitikko Seppo Simola pitää kuluvaa vuotta hyvänä sotakirjallisuuden osalta. Toisinaan povatusta genren kuolemasta ei näy merkkiäkään ja hyviä teoksia ilmestyi sekä suurilta kustantamoilta että pienemmiltä tekijöiltä.

– Sota-aihe jaksaa kiinnostaa lukijoita vuosikymmenestä toiseen. Uutta lukijapolvea tulee koko ajan ikääntyvien sukupolvien tilalle, vaikka sotakirjallisuudellekin povattiin jo aikaa sitten "luonnollista kuolemaa", Simola toteaa.

Simolan mukaan tänä vuonna perinteisten aiheiden ohella esille nousivat pienkustanteet, joita ilmestyi paljon.

– Kirjasyksy oli runsas sisältäen perinteisiä aiheita kuten talvisotaa, Mannerheimia sekä suomalaisia kenraaleja ja sotasankareita. Monia kiinnostavia pienkustanteita menee helposti peruslukijalta ohi sektorin ja niitäkin yritän aina välillä nostaa Reserviläisen arvioissa esiin.

Mahdollista joululahjapaniikkia helpottamaan Reserviläisen listasi Simolan suositusten pohjalta kahdeksan potentiaalista lahjaideaa alan kirjallisuudesta kiinnostuneille:


 1viipuriStrategiasta innostuneelle nojatuolikenraalille:

Ohto Manninen - Kyösti Rainila: Viipuri menetetty! (Otava 2014, 347 s.)

– Kestoaihe eli Viipuri 1944. Lopullisesta totuudesta tuskin päästään koskaan yksimielisyyteen, vaikka aiheesta kirjoitettaisiin seuraavatkin 70 vuotta. Tässä on yksi puheenvuoro keskusteluun. Mukana on myös vastapuolen näkökulmaa.

 

2marskiSankaritarinan ystävälle:

Robert Brantberg: Mannerheimin sodat (Readme.fi 2014, 704 s.) 

– Viipurin ohella kirjankustantajien varma valtti on Mannerheim. Tuotteliaan elämäkerturin Robert Brantbergin kohteena on tällä kertaa marsalkka Mannerheim, jonka uran vaiheiden kautta peilataan Euroopan ja Suomen 1900-luvun sotahistoriaa. Faktojen muuntaminen dialogiksi popularisoi käsittelytapaa, mutta ei välttämättä ole hyväksi kirjan uskottavuudelle.

 

3keskisarjaTalvisodan tapahtumista kiinnostuneelle:

Teemu Keskisarja: Tolvajärven jälkeen - suurtaistelun ihmisten historia (Siltala 2014, 303 s.)

–Tämän vuoden huomionarvoisin nimike talvisota-aiheesta on ilman muuta Teemu Keskisarjan Tolvajärven jälkeen. Keskisarjan kirjoitustyyli jakaa mielipiteitä, mutta omintakeinen tyyli ja käsittelytapa ovat syitä, miksi itse luen mielelläni Keskisarjan tuotantoa ja suosittelen sitä muillekin.

 

4illuPerusteellisesta henkilöhistoriasta pitävälle:

Jukka Piipponen: Illu - lentomestari Ilmari Juutilaisen elämä (Koala 2014, 512 s.)

– Sana perusteellinen puoltaa hyvin paikkaansa, kun tuloksena on yli 500-sivuinen tiiliskivi. Juutilaisen lentäjän uran alku käydään läpi muutamalla kymmenellä sivulla, ja loppuosa kirjasta keskittyy ymmärrettävästi talvi- ja jatkosotaan, joissa Juutilainen lentäjä-ässän maineensa hankki. Mukana on kaksi mielenkiintoisia valokuvaliitteitä.

 


U5panssarilkomainen vaihtoehto perusteellisesta henkilöhistoriasta pitävälle:

Raymond Bagnodas: Panssarikreivi - kenraali von Strachwitzin elämä (Koala 2014, 392 s., suom. Lauri Mäkelä)

– Mies, joka kohoaa toisessa maailmansodassa kapteenista kenraaliluutnantiksi, haavoittuu 14 kertaa ja on yksi niistä 27:stä Saksan miljoona-armeijan sotilaista, jotka saivat Rautaristin ritariristin tammenlehvin, miekoin ja timantein, on varmasti elämäkerran väärti. Kaiken kaikkiaan von Strachwitz oli Saksan maavoimien palkituin rykmentinkomentaja. Törmäsin tähän erikoislaatuiseen sotilaaseen pari vuotta sitten lukiessani kirjaa Saksan panssaridivisioonista. Kirjan arvostelussa mainitsin, että Strachwitzista mielellään lukisi lisää. Nyt se on mahdollista.

 

6aseetTekniikasta kiinnostuneelle kaluston ystävälle:

Suuri asekirja - aseiden kiinnostava historia (Readme.fi 2014, 320 s., suom. Marko Niemi)

– Kirjassa käydään lyhyesti läpi tuliaseiden koko historia. Mukana on raskastakin kalustoa, mutta pääpaino on kiväärikaliperisissa aseissa ja pistooleissa. Lukemista tässä hyvin visuaalisessa opuksessa ei paljoa ole, vaan faktat esitellään tiivistetysti kuvateksteissä. Kansien väliin on saatu mahtumaan hämmästyttävä määrä aseita.

 


7turkkiEnnakkoluulottomalle lukijalle:

Jouni Suistola - Heikki Tiilikainen: Sodassa vieraalla maalla - suomalaiset Turkin sodassa 1877 - 1878 (Atena 2014, 283 s.)

– Sotahistorian harrastus maassamme painottuu hyvin voimakkaasti toiseen maailmansotaan ja helposti unohtuu, että meiltä on ollut sotilaita muuallakin kaukana kuin Ukrainassa ja Kaukasuksella 1941–43. Turkin sodassa taisteltiin niistä samoista merireiteistä, joiden hallinnasta pohjimmiltaan on meneillään olevassa Ukrainan kriisissäkin kyse. Kehotan murtamaan ennakkoluulot ja tarttumaan tähän "liian vanhasta" sodasta kirjoitettuun mielenkiintoiseen kirjaan.

 

8lukkoPieniä aiheita etsivälle:

Johanna Pakola: Kuuskajaskari - Raumanmeren lukko (Merimaanikko 2014, 127 s.)

– Tässä on hyvä esimerkki mielenkiintoisesta kirjasta, joka todennäköisesti jää suurelta yleisöltä löytämättä. Tekijä on rannikkotykistöön perehtynyt harrastajatutkija ja hän saa aiheensa todella elämään. Kirja on pirteä ja monipuolinen esitys eksoottisesta palveluspaikasta, jonka kautta on kulkenut pitkä ketju varusmiehiä ja kantahenkilökuntaa. Kirjassa on luku vastikään 50-vuotismuistelun kohteena olleesta tuhoisasta veneonnettomuudesta, joka vaati 28 uhria. Hukkuneet olivat alokastanssiaisiin matkalla olleita neitosta sekä veneen miehistö.


Jaa tämä sivu