Koko maailman sotilasmenot kasvussa

Øyvind Rognmo / Norjan puolustusvoimat
abrams
Yhdysvaltojen sotilasmenojen arvioidaan pysyvän viime vuoden tasolla. M1A1 Abrams -panssarivaunut harjoittelivat talvella Norjan Cold Response 2016 -harjoituksessa.
Paavo Airo

SIPRI:n (Stockholm International Peace Research Institute) tutkimuksen mukaan koko maailman sotilasmenot kasvoivat viime vuonna prosentilla edellisvuodesta. Sotilasmenot olivat vuonna 2015 yhteensä lähes 1,7 biljoonan (1,7 miljoonaa miljoonaa) Yhdysvaltain dollarin suuruiset. Sotilasmenot kasvoivat ensimmäisen kerran sitten vuoden 2011.

SIPRI:n mukaan kasvuun johtivat lisääntyneet menot Aasiassa, Keski- ja Itä-Euroopassa sekä osassa Lähi-itää. Samaan aikaan kulutus väheni Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa sekä Karibialla.

 

Yhdysvaltojen sekä Länsi- ja Keski-Euroopan sotilasmenojen pieneneminen päättymässä?

Länsi- ja Keski-Euroopan sekä Yhdysvaltojen sotilasmenot ovat laskeneet vuodesta 2009 lähtien, SIPRI tiedottaa. Syynä on SIPRI:n mukaan ollut muun muassa globaali talouskriisi sekä suurten joukkojen vetäytyminen Afganistanista ja Irakista. Nyt kuitenkin näyttää siltä, että menojen pieneneminen on päättymässä. Yhdysvaltojen sotilasmenojen arvioidaan pysyvän tänä vuonna viime vuoden tasolla. Iso-Britannia, Ranska ja Saksa aikovat kasvattaa sotilasmenojaan ja ovat huolissaan Venäjän ja Isisin luomista uhkista.

Euroopassa etenkin monet Venäjän ja Ukrainan rajanaapurit kasvattivat sotilasmenojaan, kuten Viro, Latvia, Liettua, Puola, Romania ja Slovakia. SIPRI:n mukaan huoli Venäjän toimista Ukrainan kriisin puhjettua näkyy näissä maissa.

– Kulutuksessa näkyvät konfliktit ja jännitteet monissa maailman kolkissa. Epävakaa taloudellinen ja poliittinen tilanne luo epävarmuutta tuleville vuosille, SIPRI:n sotilasmenoprojektin johtaja Sam Perlo-Freeman sanoo.

 

Yhdysvallat käyttää yli kolmasosan koko maailman sotilasmenoista

Yhdysvallat säilytti asemansa suurimpana kuluttajana vuonna 2015, vaikka sen menot laskivat 2,4 prosentilla 596 miljardiin dollariin. Muista suurista kuluttajista Kiinan menot kasvoivat 7,4 prosentilla 215 miljardiin dollariin, Saudi-Arabian 5,7 prosentilla 87,2 miljardiin dollariin ja Venäjän 7,5 prosentilla 66,4 miljardiin dollariin. Yhdysvaltojen osuus koko maailman sotilasmenoista oli vuonna 2015 peräti 36 prosenttia. Euroopan maista Venäjän osuus oli 4, Iso-Britannian 3,3, Ranskan 3 ja Saksan 2,4 prosenttia. 

Sotilasmenot haukkasivat suurimman osan bruttokansantuotteesta (BKT) Omanissa, Etelä-Sudanissa ja Saudi-Arabiassa. Omanin sotilasmenojen osuus BKT:sta oli yli 16 prosenttia ja Etelä-Sudanin ja Saudi-Arabian vajaat 14 prosenttia.


Jaa tämä sivu