Kirjavinkit pukinkonttiin

kirjat2
Tuomas Kaarkoski

Lehtemme kirjapalstan pitäjä Seppo Simola on poiminut vuoden 2015 kirjarunsaudesta täyden kympin edestä lahjavinkkejä. Hän on valinnut kirjat hieman laveammalla haarukalla kuin pelkästään sotahistorian tai maanpuolustuksen silmälasien läpi uutuuslistaa tuijotellen. Ohessa Simolan poiminnat ja kommentit.


2-Aseet1) Aseiden arvioitsijoille 

Ilkka Enkenberg: Asekirja – Suomen aseet vuodesta 1917 (Readme.fi 2015, 217 s.)

Tässä yhteydessä käsite ase ymmärretään huomattavan laajasti. Haarukka on Lahti-pistoolista panssarivaunujen ja ohjusjärjestelmien kautta sotalaivoihin. Yhteistä kirjan yli sadalle aseelle on, että Suomen puolustusvoimat on käyttänyt niitä ja siksi ne ovatkin tuttuja eri vuosikymmenten reserviläisille.

3-Ruoka2) Ruokakirjoja rakastaville 

Riitta Salo: Jankki & suklaalotta – Elämänmakuinen ruokakirja (AtlasArt 2015, 176 s.)

Kirja esittelee erähenkisiä eväitä, kuten reserviläiskontekstiin sopii. Jankki on perinteistä metsureiden ruokaa, mutta keitettiin sitä rintamallakin. Monet kirjan reseptit ovat rintamamiesten sota-aikana kehittämiä ja rintamaolosuhteisiin soveltamia. Osa on pula-ajan keittokirjasta nykynäkökulmaakaan unohtamatta. Pakit esiin ja kokkaamaan!

4-Porvali3) Poliisiromaanien poimijoille

Mikko Porvali: Sinisen kuoleman kuva (Atena 2015, 314 s.)

Sotahistoriallisista tietokirjoistaan tunnettu Mikko Porvali vaihtoi välillä lajityyppiä ja debytoi poliisiromaanilla. Tapahtumat ajoittuvat monellakin tapaa levottomalle 1920-luvulle ja päänäyttämönä on kieltolain kourissa kipuileva Viipuri. Erikoisherkkuina ovat vanhan Viipurin ajankuva ja yksityiskohtainen 1920-luvun poliisityön kuvaus.

6-Helsinki4) Ajankuvaa ahmiville 

Laura Kolbe – Samu Nyström – Jyrki Vesikansa: Helsinki 1945 – pääkaupunki ja rauha (Minerva 2015, 185 s.)

Vuoden 2015 teemoja ovat olleet toisen maailmansodan päättymisen 70-vuotismuistelo sekä Suomen näkökulmasta rauhaan paluun vaikeudet ja ristiriidat. Jos ei ollut sota-aika helppoa, niin ei ollut rauhaan palaaminenkaan. Kirjassa käsitellään tätä Suomen historian ehkä liiankin vähälle huomiolle jäänyttä aikakautta sekä yleisellä tasolla että pääkaupungin näkökulmasta.

7-Pajunköysi5) Oikeassa oleville

Åke Persson – Thomas Oldrup (suom. Antti Immonen): Maailman pisin pajunköysi – 101 historiallista harhakäsitystä (Atena 2015, 251 s.)

Maailma on täynnä hyvin sitkeästi eläviä vääriä käsityksiä. Tekijäkaksikko oikoo niistä 101 päällimmäistä Adolf Hitlerin sukutaustasta ja Napoleon Bonaparten väitetystä lyhyydestä alkaen. Mukaan on toimitettu myös erityisesti Suomea koskevia uskomuksia, kuten muslimeja loukkaavat espoolaiset betoniporsaat.

8-Reitsch6) Kolmannen valtakunnan koluajille

Sophie Jackson (suom. Antti Immonen): Kolmannen valtakunnan sankarilentäjä Hanna Reitsch (Minerva 2015, 325 s.)

Kirja tarjoaa naisnäkökulmaa Kolmanteen Valtakuntaan. Huiman uran koelentäjänä tehneen Hanna Reitschin (1912 – 1979) elämää seurataan loppuun asti. Sodan jälkeiset vuodet eivät olleet helppoja naiselle, joka oli kuulunut Kolmannen Valtakunnan johtohahmojen lähipiiriin.

9-Sota-aika7) Viime sodissa viipyville

Kauko I. Rumpunen (toim.): Vaikeita päätöksiä – Sota-ajan valintoja ja ihmiskohtaloita (Valitut Palat 2015, 314 s.)

Kirja koostuu lyhyehköistä, tunnettujen asiantuntijoiden kirjoittamista artikkelista, jotka keskittyvät Suomen sotavuosien erikoisiin ilmiöihin, henkilöihin tai ratkaiseviin vaiheisiin sota-, koti- ja poliittisella rintamalla.

10-Päätalo8) Päätaloa pelkäämättömille 

Eero Marttinen (toim.): Vaaran vuodet ja jälleenrakennuksen aika Kalle Päätalon silmin (Gummerus 2015, 260 s.)

Kalle Päätalon ristiriitaisia tunteita herättävä Iijoki-sarja on historian ja erityisesti mikrohistorian aarrearkku. Tätä kirjaa lukemalla voi nauttia asiantuntijan poimimia ja taustoittamia maistiaisia kirjailijamestarin mehevästä tuotannosta ilman, että joutuu altistamaan itseään tiiliskiviromaaneille. Kalle Päätalon tekstikatkelmat luovat mielenkiintoista ajankuvaa epävarmuuden ja vaikeuksien vuosista.

11-Carius9) Tankkimiesten tuttaville 

Otto Carius (suom. Raimo Malkamäki): Tigerit mudassa (Koala 2015, 352 s.)

Korkeasti palkitun (mm. Rautaristin Ritariristi tammenlehvin) panssariässä Otto Cariuksen (1922 - 2015) muistelmat antavat komppaniaportaan näkemyksen Saksan panssarisodasta niin itä- kuin länsirintamaltakin. Sodan päätyttyä 23-vuotias reservin luutnantti Carius kouluttautui apteekkariksi ja perusti Tiger-apteekin.

12-SS-mies10) SS-miesten seuraajille 

Pääkallosotilas – SS-vapaaehtoiseksi 16-vuotiaana (Otava 2015, 317)

Aarne Kähärää nimitettäisiin nykytermein lapsisotilaaksi. Hän onnistui värväytymään suomalaiseen SS-pataljoonaan 16-vuotiaana ja koki teininä itärintaman kauhut. Suomalaispataljoonassa mukana olleita on keskuudessamme enää vähän. Tässä on heistä nuorimman tarina.


Jaa tämä sivu