Kesäyössä koeteltiin kenttäkelpoisuutta

Ossi Hietala
KYM16-2-web
Turussa historiaa opiskellut kaveriporukka osallistui 30 kilometrin marssille. ”Jos menee hyvin, niin ensi vuonna uudestaan – tai vaikka ei menisikään!”
Ossi Hietala Turku

Turun Heikkilän kasarmialueella kävi lauantai-iltana kuhina. Viime vuosina perinteeksi muodostuneen Kesäyön marssin osanottajat kerääntyivät vähitellen sotilaskotiin, missä marssitoimisto otti heidät vastaan ja jakoi marssilla tarvittavat tunnukset ja kartat. Sotilaskodin toisessa päässä kilisi kassa, kun osallistujat ja toimitsijat nauttivat perinteisistä herkuista.

Tämänvuotinen  Kesäyön marssi oli järjestyksessä yhdeksästoista. Marssin historia juontaa vuoteen 1998, jolloin ensimmäinen Kesäyön marssi järjestettiin Sotilasurheiluliiton toimin Tuusulassa. Alkujaan sotilaspainotteinen tapahtuma on kasvanut vuosi vuodelta ja siirtynyt vuosien saatossa Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen (MPK) järjestämäksi. Tapahtuman luonne on vähitellen muuttunut siviilipainotteisemmaksi. Matkavaihtoehtoja on nykyisin useita kuuden kilometrin perhematkasta aina reilun 42 kilometrin kävelymaratoniin asti.

Marssin lähtöalueella toiminta aloitettiin marssimusiikilla ja yhteisellä alkuverryttelyllä. Illaksi kääntyvässä kesäpäivässä maastopukuihin tai kirkkaisiin verryttelyasuihin pukeutuneet kaveriporukat ja lapsiperheet lämmittelivät marssia varten. Auringon paistaessa langenneet pienet sadekuurot näyttivät vain piristävän osallistujia.


Osallistujia eri puolilta maata

Kesäyön marssilla oli osanottajia niin Turun alueelta kuin kauempaakin. Laitilalainen Tatu Uusikartano osallistui kuuden kilometrin matkalle veljensä Jarmon ja poikiensa Sakun ja Vilin kanssa. Toista kertaa marssille osallistuvat pojat odottivat innokkaina maaliin pääsyä ja osallistumismitaleja.

KYM16-3-web
Veljeksiä kahdessa polvessa. Jarmo Uusikartano (vas.) osallistui kuuden kilometrin matkalle Tatu Uusikartanon ja tämän poikien Sakun ja Vilin kanssa.

Pääkaupunkiseudulta marssille osallistui muiden muassa Sanna Heikkinen Kirkkonummen reserviläisistä. Hän kertoi osallistuneensa aiemmin Kahdeksan sillan marssille ja reppumarssille Helsingissä, mutta olevansa nyt ensimmäisellä Kesäyön marssillaan.

KYM16-8-web
Kirkkonummelainen Sanna Heikkinen nautti kesäisen Turun maisemista.

Santahaminan Urheilukomppanian Perinneyhdistys ry oli myös ensimmäistä kertaa edustettuna marssilla, kertoo yhdistyksen perustajajäsen Juhani Iso-Kouvola.

– Tapahtuma on erittäin hyvin järjestetty, ei moitteen sanaa, Iso-Kouvola kehuu kymmenen kilometrin marssin jälkeen maalialueella.

KYM16-10-web
Santahaminan Urheilukomppanian perinneyhdistyksen edustajat Harri Helin (vas.) ja Juhani Iso-Kouvola tyytyväisinä maalissa.


Maratonilla kenttäkelpoisuutta testaamassa

Kesäyön marssin monipuoliset reittivaihtoehdot veivät osallistujia edestakaisin pitkin Aurajoen vartta. Pidemmillä matkoilla päästiin lisäksi Haliseen ja Ruissaloon. Tapahtuman kuningasmatka, hieman yli 42-kilometrinen marssimaraton oli tänä vuonna selvästi suosituin matkavaihtoehto. Maratonmatkan taittajien joukossa oli myös Keski-Suomen maakuntakomppanioiden yhteinen joukkue.

KYM16-6-web
Keskisuomalaiset maakuntakomppaniat taittoivat maratonia yhteisessä joukkueessa. Kärjessä vääpeli Perttu Hietanen (vas.) ja kersantti Elina Argillander. 

– Osallistuminen on meille osa kenttäkelpoisuuden testaamista, kertoo osaston kärjessä marssiva reservin vääpeli Perttu Hietanen Päijänteen maakuntakomppaniasta. Hänen vieressään tahtia piti reservin kersantti Elina Argillander Suomenselän maakuntakomppaniasta. Joukko on muun muassa ollut tammikuussa hiihtämässä Raatteentien suunnassa 36 asteen pakkasessa.

– Nyt sitten marssitaan vaihtelun vuoksi sivistyksen parissa, Hietanen naurahtaa.

Helsinkiläinen reservin kapteeni Timo Lukkarinen osallistui Kesäyön marssille jo kahdeksatta vuotta ystäviensä Petri Toivasen ja Sami Niinimäen kanssa. Lähtöalueen tunnelmiaan maratonille aikovat miehet kuvailivat pelokkaan kunnioittaviksi. Matkalle mahtuikin kolmen kilometrin harhareitti Kakolanmäen yli ja takaisin. Perillä tarjottu nakkisoppa kuitenkin palautti matkan painamat mielialat positiivisiksi.

KYM16-11-web
Ystäviensä kanssa maratonin selättänyt Timo Lukkarinen kehui marssin järjestelyjä ja kauniita maisemia. (kuva: Sami Niinimäki)

– Maisemat olivat upeat ja järjestelyt todella hyvät. Edellisvuotta tiheämpi huoltopisteiden verkosto antoi uskoa matkan etenemiseen, Lukkarinen kehuu. Joukkueen vakaana aikomuksena on osallistua marssille myös ensi vuonna.

Ensi vuoden Kesäyön marssi -tapahtumia suunnitellaan Suomen 100-vuotisjuhlien kunniaksi Jyväskylään, Ouluun, Tuusulaan ja Turkuun.


Jaa tämä sivu