Kertauskutsuja vauhditetaan

Kari Rouhiainen
Jussi Niinistö 2015
Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) haluaa reserviläiset tarvittaessa entistä nopeammin kertausharjoituksiin.
Paavo Airo Helsinki

Reserviläiset voidaan pian määrätä kertausharjoituksiin välittömästi, mikäli tarve sitä vaatii. Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on käynnistänyt säädöshankkeen, joka mahdollistaisi tämän valmiuden kohottamistarkoituksessa. Hän kertoi asiasta maanantaina 216. Maanpuolustuskurssin avajaisissa pitämässään puheessa.

Tällä hetkellä kertausharjoituskutsut on lain mukaan lähetettävä viimeistään kolme kuukautta ennen harjoituksen alkua.

– Tämän päivän uhkakuviin peilaten aikamääre tuntuu kovin pitkältä. Nykyinen säädös onkin laadittu aikana, jolloin uhkan uskottiin kehittyvän hitaasti ja aikaa puolustusvalmisteluille olisi useita kuukausia. Nykykäsityksen mukaan valmistautumisaika voi olla huomattavasti lyhyempi, Niinistö sanoi. 

– Valmisteilla oleva muutos ei tarkoita, että tulevaisuudessa reserviläisille ja työnantajille ei annettaisi aikaa valmistautua harjoituksiin. Jatkossakin kutsut normaalin koulutuskierron mukaisiin harjoituksiin pyrittäisiin lähettämään suunnitelmallisesti ja hyvissä ajoin ennakoiden, Niinistö jatkoi.

Niinistön mukaan muutoksella parannettaisiin Puolustusvoimien mahdollisuutta hyödyntää reserviä osana valmiuden säätelyä, kohottamista ja laskua uhkatilanteita vastaten. Niinistö myös korosti kunnollisen reservin tärkeyttä maanpuolustusvalmiuden parantamisessa. 

– Puolustusvoimien palkattu henkilöstö ja palveluksessa valmiiksi jo olevat asevelvolliset − varusmiehet − ovat resurssi, joka meillä on välittömästi käytettävissämme valmiuden säätelyyn. Todellinen voima piilee kuitenkin osaavassa, hyvin varustetussa reservissämme. 

Sen käytettävyyden helpottaminen on kustannusneutraali tapa parantaa maanpuolustusvalmiuttamme.

Liitot pitävät suuntaa oikeana 

Reserviupseeriliiton puheenjohtaja Mikko Halkilahti pitää kertauskutsujen nopeuttamista hyvänä asiana.

– Ei kriisin uhatessa voida jäädä odottamaan kolmea kuukautta, jotta reserviläisille jäisi tarpeeksi aikaa valmistautua harjoitukseen. Lainsäädännön pitää olla sellainen, että joukot saadaan tarvittaessa kasaan mahdollisimman nopeasti. Hybridisodassa tilanteet saattavat eskaloitua nopeastikin, ja siihen pitää pystyä reagoimaan, Halkilahti sanoo.

Halkilahti myös muistuttaa, etteivät kaikki kertauskutsut jatkossa tule lyhyellä varoitusajalla. 

– Normaaliolosuhteissahan käskyn suhteen on tarkoitus jatkaa samalla kolmen kuukauden ennakkoajalla.

Reserviläisliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Mikko Savola (kesk.) on samoilla linjoilla Halkilahden kanssa.

– Suunta on varmasti oikea, sillä myös mahdollisessa kriisitilanteessa vaikuttaminen tapahtuu nopeammin ja joukkojen on oltava nopeammin valmiudessa, Savola sanoo. 

– Nopeampi kutsu vaikuttaa myös moneen muuhun tekijään kuten työnantajan asemaan, perheeseen tai oman ajan käyttöön. Asia on valmisteltava niin hyvin, että joukot, joita asia koskettaa, ovat siitä hyvin tietoisia ja mahdolliseen nopeampaan kertausharjoituskutsuun osataan valmistautua.

Asiasta uutisoi ensimmäisenä Lännen Media


Jaa tämä sivu