Kemikaaliterroristit laitettiin ojennukseen Lempäälän harjoituksessa

Tuomas Kaarkoski
rynnakko
Laboratorion ensimmäinen huone on tarkastettu. Ryhmä valmistautuu rynnäköimään seuraavaan huoneeseen.
Tuomas Kaarkoski Lempäälä

Lähialueen asukkaat ovat saaneet omituisia rakkuloita käsiinsä viedessään roskia yhteiseen roskakatokseen. Lisäksi tuntematon mies on kovasanaisesti käynyt hätistelemässä ohikulkijoita pois rakennuksen läheisyydestä.

Tiedustelutiedon perusteella on syytä olettaa, että rakennuksessa on rikollisten pyörittämä kemiallinen laboratorio, joka saattaa sisältää räjähteitä ja muita vaarallisia aineita.

Näistä lähtökohdista ammattilaiset lähtivät ottamaan haltuun keskiviikkona Lempäälän lukion vanhoja tiloja. Kansainväliseen RECCEX17-harjoitukseen osallistui 140 henkilöä Porin prikaatin Suojelun erikoisosastosta (SEO), Karjalan prikaatin Raivaamisen erikoisosastosta (REO) ja muista Maavoimien joukko-osastoista. Harjoitukseen osallistui yli 10 poliisia ja noin 20 suojelun asiantuntijaa Ruotsista, Norjasta ja Tanskasta.

– Harjoituksen tavoite on harjoitella  yhteistoimintaa Puolustusvoimien ja viranomaisten kesken haastavassa terrorismioperaatiossa, harjoituksen johtaja, everstiluutnantti Tero Savonen kuvasi.

Savosen mukaan valtaosa harjoitukseen osallistujista oli Puolustusvoimien henkilökuntaa, lähinnä harjoituksen erikoislaatuisuuden takia.

– Pääosa on kantahenkilökuntaa, osa maalimiehistä on sitten varusmiehiä. Käytännössä tässä usean maan huippuammattilaiset harjoittelevat yhdessä viimeisintä teknologiaa hyödyntäen.

Harjoituksessa muun muassa radio-ohjattavat robotit hoitivat joidenkin ovien avaamisen, kun samaan aikaan taivalla leijuva kuvauskopteri kartoitti tilannetta lintuperspektiivistä käsin.

Savonen myöntää, että vaikka Puolustusvoimien käyttämä tekniikka kehittyy ja menee jatkuvasti eteenpäin, vastapuoli menee myös kovaa vauhtia eteenpäin.

– Ainainen kilpailujuoksuhan tässä on menossa, kun puhutaan terrorismista, teknisistä vastavälineistä tai kemikaaleista.

Yli 50 sotilaan muodostama Suojelun erikoisosasto on myös asetettu Naton nopean toiminnan joukkopooliin (NRF) vuoden 2017 ajaksi.

 

Myös reserviläisosaamista

Vaikka leijonanosa harjoitukseen osallistuneista onkin kantahenkilökuntaa, löytyi Lempäälän lukion edustalta toimintaa odottamassa myös yksi reservin osaaja. Lahtelainen ensihoitaja Joni on reservin kersantti, joka päätyi porukan lääkintämieheksi sattuman kautta.

– Olin Libanonissa rauhanturvaajana ja sen jälkeen tuli yhteydenotto. Nyt olen toista kertaa tämän porukan mukana. Todella mielenkiintoista ja haastavaakin on ollut.

Jonin mukaan hänen reserviläistausta ei ole näkynyt siinä, miten hänet on otettu mukaan porukkaan.

– Ei ole ollut yhtään mitään ongelmia. Hyvin on otettu osaksi porukkaa heti alkumetreiltä lähtien, reservin kersantti totesi valmistellessaan samalla evakuointipaareja harjoitusta varten.

reserv
Harjoituksessa nähtiin myös reserviläisosaamista.


Jaa tämä sivu