"Kansallinen poikkeus mahdollinen"

Tiina Takala
_MG_7003TiinaTakala
Puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan asedirektiivikiistassa on tärkeintä säilyttää vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytykset.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) uskoo Suomen olevan mahdollista saada niin sanottu kansallinen poikkeus kiistellyssä asedirektiiviasiassa. Loppuvuodesta tapahtuneiden Pariisin terrori-iskujen myötä EU:n komissio julkaisi asedirektiiviehdotuksen, joka toteutuessaan hankaloittaisi paljon reserviläistoimintaa.

Direktiivi rajoittaisi itselataavien aseiden saatavuutta. Rynnäkkökivääreitä ja konepistooleja muistuttavat itselataavat aseet siirrettäisiin nykyisen tuliasedirektiivin A-luokkaan, mikä tarkoittaisi, etteivät yksityishenkilöt käytännössä saisi niihin enää lupia.

Niinistön arvion mukaan juuri vapaaehtoisen maanpuolustuksen tärkeys Suomen puolustusratkaisussa on asia, joka voi kääntää päätöksen Suomelle edulliseksi.

– Vaikuttamisemme keihäänkärki on ollut vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytysten turvaaminen. Kansallisen poikkeuksen saaminen nimenomaisesti sen perusteella näyttäisi tällä hetkellä mahdolliselta. Sen eteen on kuitenkin tehty paljon työtä ja vaikuttamista on tehtävä prosessin loppuun asti, Niinistö toteaa.

 

Monia intressejä

Suomessa direktiivin ongelmallisuus on tiedostettu hyvin ja suurin osa päättäjistä vastustaa direktiiviesitystä sen nykymuodossa.  Niinistön mukaan direktiivimuutoksia käsitellään parhaillaan Euroopan parlamentissa sekä suurlähettiläsvetoisessa Pysyvien edustajien komiteassa (Coreper), jonka tehtävä on valmistella EU:n neuvoston työtä. Viimeiset neuvottelut direktiivistä EU:n komission, neuvoston ja parlamentin välillä tullaan käymään kesällä. Mahdollisesta toimeenpanoajasta Niinistö ei halua kommentoida, koska se puoli asiasta kuuluu sisäministeriön toimialaan.

– Suomi on johdonmukaisesti viestittänyt koko prosessin ajan niin EU:n komissiolle, neuvostolle kuin parlamentille, että emme hyväksy asedirektiiviin mitään sellaisia muutoksia, jotka vaikuttavat haitallisesti vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytyksiin ja reserviläisten koulutukseen.

Vaikka Suomen puolustusratkaisu on EU-tasolla poikkeuksellinen, Niinistön mukaan Suomi ei ole yksin asiansa kanssa.

– Vapaaehtoisen maanpuolustuksen lisäksi olemme muiden samanmielisten EU:n jäsenmaiden kanssa tuoneet voimakkaasti esille alkuperäisen direktiivimuutosesityksen negatiiviset vaikutukset niin ampumaharrastukseen, asekeräilyyn kuin metsästykseen.

Myös monilla muilla mailla on omia kansallisia intressejä ajettavanaan, eikä direktiivimuutosten läpimeno alkuperäisessä komission ehdottamassa muodossa ole mikään läpihuutojuttu.

 

Asia pysyy esillä

Asedirektiivillä halutaan suitsia laittomien aseiden saatavuutta. Puolustusministeri pitää Suomen aselupalainsäädäntöä jo nyt varsin tiukkana. Hänen mukaansa monella muulla EU-maalla on vielä paljon matkaa Suomen tasolle. Itse direktiivin kykyyn hillitä laitonta asekauppaa Niinistö suhtautuu skeptisesti.

– Ikävä kyllä epäilen varsin vahvasti, että direktiivimuutoksella olisi suuriakaan vaikutuksia siihen, miten terroristit aseita tarvitessaan hankkivat, koska paljonhan laittomia aseita maailmalla liikkuu muun muassa Jugoslavian hajoamissotien seurauksena, Niinistö toteaa.

Niinistö on myös itse ollut aktiivinen EU-päättäjien suuntaan. Helmikuun lopulla hän kävi yhdessä sisäministeri Petteri Orvon (kok.) kanssa Brysselissä asedirektiivin tiimoilta.

– Tapasimme sisäministeri Orvon kanssa EU-parlamentin asedirektiivistä vastaavan raportöörin, Vicky Fordin. Toimme painokkaasti esille Suomen näkemykset, joille saimme varsin hyvin ymmärrystä.

Asedirektiivit, ja aselait yleisestikin, ovat asioita, jotka herättävät vahvoja tuntemuksia kumpaankin suuntaan. Muun muassa Suomen omia europarlamentaarikkoja on lähestytty useilla täysin painokelvottomilla viesteillä. Niinistön mukaan asialliselle palautteelle on aina paikkansa, mutta harkitsematon räyhääminen kääntyy helposti omaa asiaa vastaan.

– Asiallista palautetta suomalaiset ovatkin kiitettävästi erilaisille kotimaisille ja EU:n valmistelutahoille antaneet. Oli sitten mikä asia tahansa kyseessä, niin asiattomalla palautteella on yleensä se ominaisuus, että se voi helposti kääntyä omia tavoitteita vastaan. Tällaista viestiä on jo puolustusministeriöön saapunut Euroopasta.

Intohimojen lisäksi asedirektiiviin liittyy myös paljon puhtaasti täysin virheellisiäkin käsityksiä. Puolustusministeri ihmettelee Helsingin Sanomien taannoista pääkirjoitusta, jonka mukaan lobbausta olisi tehty ensisijaisesti metsästyksen puolesta.

–  En tiedä, mistä tällainen käsitys oli syntynyt. Ensisijainen tavoitteemme on koko ajan ollut vapaaehtoisen maanpuolustuksen toimintaedellytysten turvaaminen ja sen lisäksi sitten ampumaharrastuksen, asekeräilyn ja metsästyksen.


Jaa tämä sivu