Kansa Gripenin kannalla

Saab
12_HX_reservilainen_0116_terotuominen_saab*
Kyselyn perusteella länsinaapurin sotateollinen osaaminen on arvossa suomalaisten keskuudessa.
Tuomas Kaarkoski

Ruotsalainen JAS 39E Gripen on suomalaisten ykkösvalinta, kun nykyisiä hävittäjiä aletaan korvata uusilla seuraavalla vuosikymmenellä. Tieto käy ilmi TNS Kantarin tekemästä kyselystä, johon osallistui yli tuhat suomalaisista. Kyselyn TNS Kantarilta tilasi Reserviläisliitto.

Nykyisen Hornet-kaluston korvaamiseen tähtäävän HX-hävittäjähankkeen vaihtoehtoina on viisi monitoimihävittäjää. Kyselyssä ruotsalaisen Saabin JAS Gripen nousi suosituimmaksi vaihtoehdoksi 21 prosentin kannatuksella ennen Boeingin F/A-18 E/F Super Hornetia, jonka puolesta liputti 15 prosenttia suomalaisista. Kyselyn jumboksi jäi ranskalaisvalmisteinen Dassault Rafale, jonka hankinnan kannalla oli vain kaksi prosenttia vastaajista.

Kyselyä leimasi vahva epävarmuus, sillä peräti 39 prosenttia vastaajista ei osannut sanoa kantaansa.

Kysely teetettiin myös Reserviläisliiton jäsenille. Myös RES:n jäsenistön keskuudessa JAS Gripen sai suurimman kannatuksen 25 prosentin osuudella. Toiseksi kiilasi yhdysvaltalaisen Lockheed Martinin F-35 Lightning II 16 prosentin osuudella. Reserviläisliiton jäsenten keskuudessa epävarmojen osuus oli muita suomalaisia pienempi, mutta silti epävarmojen osuus oli 30 prosenttia.Jaa tämä sivu