Kainuun prikaatin komentajalta kiitosta Sandels Jotokselle

Hannu Keränen
vesavirtanenjaensiopalosaari
Kainuun prikaatin komentaja eversti Vesa Virtanen ja Pohjois-Savon aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Ensio Palosaari vierailivat Sandels Jotoksella.
Paavo Airo

Kainuun prikaatin komentaja eversti Vesa Virtanen vakuuttui 29. Sandels Jotoksen järjestelyistä. Yli 70 reserviläistä kilpaili Sandels Jotoksen merkeissä viime viikonloppuna Iisalmessa Pohjois-Savossa. Virtanen kiitteli kilpailua siitä, että se kehittää sotilastaitoja.

– Jotoksella oli myös monia kansalaistaitoja parantavia rastitehtäviä, mikä lisää kisan kiinnostavuutta ja antaa valmiuksia arkielämään, Virtanen sanoi.

Virtanen ilmaisi jotoksella myös huolensa EU:n asedirektiivin mahdollisista muutoksista. Virtanen toivoo ratkaisua, joka ei heikentäisi reserviläisten toimintaa ja ampumataidon ylläpitoa kerhoissa.

norsupyssy
Norsupyssy

Norsupyssyrasti oli erityisen suosittu

Jotosjohtaja Timo Hynysen mukaan Sandels Jotos sujui hyvin. Suomalaisten reserviläisten lisäksi mukana oli partio Eestin Kaitseliitista. Myös muutama Kaitseliitin jäsen piti rasteja jotoksella.

Jotoksella oli tuttuun tapaan kaiken ikäisiä osallistujia vasta armeijasta päässeistä noin kuusikymppisiin.

– Paljon oli alle kolmekymppisiä osallistujia, Hynynen sanoo.

Yksi paljon kehuja saaneista rasteista oli niin sanottu norsupyssyrasti, jolla ammuttiin pahvista "panssaria".

– Vaikka rastilla jaettiin vähiten pisteitä, oli se suosittu, Hynynen kertoo.

Döbeln-sarjan eli kilpasarjan voitti Obelixit Vieremältä. Sandels-sarjan eli harrastesarjan voitti Kuopion Reserviläisten partio.

 

Ensi vuodelle suunnitellaan kalustoesittelyä Iisalmen torille

Kuten monissa muissa ensi vuoden maanpuolustushenkisissä tapahtumissa, myös seuraavalla Sandels Jotoksella aiotaan juhlistaa Suomen satavuotista historiaa. Suunnitelmissa on, että tämä näkyisi muun muassa Kainuun prikaatin kalustoesittelynä Iisalmen torilla. Jotosta on tarkoitus tuoda muutenkin lähemmäs kaupunkia ensi vuonna.

Tämän vuoden Sandels Jotoksen järjestivät yhdessä Iisalmen Reserviupseerikerho, Iisalmen Seudun Reserviläiset sekä muut maanpuolustus- ja veteraanijärjestöt. Myös Puolustusvoimat ja MPK:n Pohjois-Savon koulutus- ja tukiyksikkö antoivat oman panoksensa tapahtumaan.

Pohjois-Savon aluetoimiston päällikkö everstiluutnantti Ensio Palosaari oli tyytyväinen kisajärjestelyihin ja vapaaehtoisten suureen määrään.

– Sotinpurolla juuri päättyneessä maakuntakomppanian harjoituksessa oli myös hyvin motivoitunutta ja hyvällä asenteella olevaa reserviläisjoukkoa, Palosaari kehaisi.

ammuntaa
Ammuntarastit ovat olennainen osa jotoksia.


Jaa tämä sivu