Jukolan viesti kannusti savolaisia reserviläisiä liikkumaan

Harri Hytönen / Jukola
jukola
Jukolan Viestiin osallistui lauantain ja sunnuntain aikana yhteensä lähes 20 000 suunnistajaa.
Paavo Airo

Suunnistus on mitä parhainta liikuntaa reserviläiselle. Tätä mieltä on Pohjois-Savon Reserviupseeripiirin puheenjohtaja Erkki Saarijärvi, joka oli viikonloppuna mukana lajin suurtapahtumassa Jukolan Viestissä. Saarijärvi osallistui Jukolaan Kuopion Reserviupseerikerhon joukkueessa.

– Puolustusvoimat on ollut monena vuonna Jukolan pääkumppanina, ja sitä voi miettiä, miksi he satsaavat suunnistukseen. Lajiin liittyy ryhmässä toimimista, kartan hallitsemista ja nopeaa päätöksentekoa. Noihin ei periaatteessa tarvitse liittää kuin ammunta, niin siinä on jo kaikki jalkaväentaistelijan perusominaisuudet, Saarijärvi sanoo.

Jukolaan osallistuminen on toiminut Kuopion seudulla kannustavana tekijänä reserviläisten liikuntaharrastukselle. Oman hankaluutensa Jukolaan valmistumiseen tosin toi tänä vuonna pitkä talvi.

– Pohjois-Savossa lumi oli maassa pitkään. Toukokuussa vasta pääsi kunnolla suunnistamaan, joten suhteellisen ahkerasti meidän piti käydä iltarasteilla ennen Jukolaa.

Lenkillä savolaiset olivat tietenkin käyneet jo talvella, kun joukkuetta alettiin kasaamaan.

Vaikka Jukolassa on aina mukana todella koviakin suunnistajia, mahtuu lähes 20 000 osallistujan tapahtumaan kaiken tasoisia miehiä ja naisia. Saarijärvi sanookin haluavansa murtaa myyttiä siitä, että tapahtumaan osallistuakseen pitää olla todella hyvä suunnistaja.

– Hyvällä hölkkävauhdilla radat ovat täysin kuljettavissa, kun on vähän käynyt harjoittelemassa. Haluaisin kannustaa reserviläisiä osallistumaan tällaiseen toimintaan. Siinä on positiivista haastetta, joka sopii reserviläiselle ja etenkin reservin johtajalle, koska suunnistaessa pitää tehdä nopeita päätöksiä.

Saarijärven mielestä suunnistustapahtumaan tai vastaavaan yhteiseen liikunnalliseen kisaan osallistuminen on hyvä tapa motivoida ihmisiä liikkumaan.

– Kun mennään joukkueena, on pakko vähän valmistautua, eikä voi lähteä ihan soitellen sotaan. Valmistautuessa tällaiseen tulee potkittua niin itseä kuin muitakin lenkille.

Jukolan Viesti järjestettiin viime viikonloppuna Hollolan Hälvälässä. Osallistujia oli ympäri Eurooppaa ja Yhdysvalloista asti. Venlojen Viestiin osallistui lähes 6 500 ja Jukolan Viestiin yli 13 000 suunnistajaa eli yhteensä melkein 20 000.


Jaa tämä sivu