Juhlavuoden iso ponnistus

vauva
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Reserviläisjärjestöt ovat vahvasti mukana Suomen juhlavuoteen liittyvässä Nuku rauhassa –kampanjassa. Kampanjan tavoitteena on lisätä tietämystä kokonaisturvallisuudesta ja vapaaehtoisesta maanpuolustus- ja turvallisuustyöstä sekä saada ihmiset osallistumaan entistä aktiivisemmin.

- Vapaaehtoisissa maanpuolustusjärjestöissä haluttiin vahvistaa yhteistyötä paitsi järjestöjen välillä myös laajemmin muiden turvallisuustoimijoiden kanssa. Lisäksi hanke nähtiin mahdollisuutena välittää veteraanien perintöä nuorille, hankekoordinaattori Kaisa Tölli toteaa.

Töllin mukaan kantavaksi teemaksi valikoitunut kokonaisturvallisuus on erinomainen keino osoittaa, kuinka monipuolista toimintaa maanpuolustus on. Juuri tämän takia maanpuolustusjärjestöjen lisäksi kampanjassa ovat mukana kaikki keskeiset turvallisuusjärjestöt sekä viranomaistahot Puolustusvoimia, poliisia ja hätäkeskuslaitosta myöten. Idea hankkeesta syntyi Maanpuolustuksen tuki ry:n hallituksen kokouksessa, kun pohdittiin, miten vapaaehtoiset maanpuolustusjärjestöt voisivat yhdessä juhlistaa Suomen satavuotista taivalta.

– Ainakaan minun tiedossani ei ole, että Suomessa olisi koskaan tehty näin suurta turvallisuuskampanjaa.

 

Toiminnallisia tapahtumia

Nuku rauhassa –kampanjan ytimen muodostavat juhlavuonna ympäri Suomea järjestettävät 10 erilaista tapahtumaa. Päätapahtuma järjestetään Helsingissä 18–19. elokuuta. Tilaisuuksien yhteen laskettu yleisötavoite on 300 000 vierailijaa.

– Jokaisella tapahtumalla on oma teemansa. Olemme pyrkineet rakentamaan tapahtumista toiminnallisia. Tapahtumissa tulee olemaan Puolustusvoimien toiminta- ja kalustonäytöksiä, ensiapurasteja, armeijahenkistä esterataa ja veteraanien tarinatelttaa, Tölli luettelee.

Hankekoordinaattori toivoo tapahtumien herättävän vierailijoissa ajatuksia ja ehkä jopa innostuksen turvallisuutta kohtaan. Lisäksi kampanjaan kuuluvat myös Tampereella, Joensuussa, Oulussa ja Helsingissä pidettävät seminaarit

– Tietysti toivon, että mahdollisimman monella syttyy tapahtumien myötä lamppu päässä ja he tajuavat kuinka monipuolisia turvallisuus- ja maanpuolustusasiat voivat olla.

Kampanjan kokonaisukustannus on noin puoli miljoonaa euroa. Yritysten ja säätiöiden tuki kokonaispotista on merkittävä.

– Varat käytetään ainoastaan kampanjamarkkinointiin ja tapahtumien rakentamiseen. Tapahtumat ja seminaarit toteutetaan pitkälti vapaaehtoisvoimin.

 

 

Puhuttava nimi

Kampanjan nimi, Nuku rauhassa, tulee epäilemättä puhuttamaan. Eikö ole vaara, että aktivoimiseen pyrkivän kampanja antaa nimellään päinvastaisen viestin?

– Riski on tiedostettu. Emme halunneet tehdä tylsää ja vetää varman päälle, vaan tehdä puhuttelevan kampanjan, joka ei ole itsestäänselvä. Sloganin takana on ajatus, että vapaaehtoinen maanpuolustus ja kokonaisturvallisuus takaavat sen, että jokainen voi nukkua rauhassa. Tarkoituksena on herätellä kansalaisia maanpuolustusvelvollisuuteen, joka lain mukaan koskee jokaista suomalaista sukupuolesta riippumatta. Samalla tuodaan esiin, ettei maanpuolustus ole pelkästään sotilaallista, vaan kattaa myös kaiken kriisi-, valmius- ja varautumistoiminnan, Tölli sanoo.

Puhuttelevuuteen on myös pyritty tulevalla tv-kampanjalla, joka ottaa aiemmin mainittujen teemojen lisäksi kantaa myös syrjäytymiseen ja sen ehkäisemiseen.

 


Presidenttikin mukana

Kampanjan alkamisen myötä myös sen nettisivut aukesivat osoitteessa www.nukurauhassa.fi.

– Mielestä yksi hienoimmista osioista nettisivuilla on kurssihakuvalikko. Siihen on koottu kaikki vapaaehtoiset maanpuolustus- ja pelastusalan kurssit. Ensimmäistä kertaa turvallisuusalan kurssit löytyvät samasta paikasta, Tölli taustoittaa.

Lisäksi sivustoilla useat suomalaiset vaikuttajat kertovat videohaastatteluissa omia näkökulmiaan turvallisuudesta. Kampanjan korkeimpana arvolähettiläänä toimii presidentti Sauli Niinistö.

 

Tutustu kampanjaan tarkemmin osoitteessa www.nukurauhassa.fi. Facebookissa kampanja löytyy nimellä Nuku rauhassa – Kokonaisturvallisuuden Suomi 100 vuotta. Instagramista ja Twitteristä päivitykset löytyvät @nukurauhassa.


Jaa tämä sivu