Joulun kirjakimara lahjaongelmien kanssa pähkäileville

kimara
Seppo Simola

Reserviläisen kirjapalstan pitäjä Seppo Simola poimi vuoden kirjasadosta täyden tusinan lahjavinkkejä. Hän on valinnut kirjat hieman laveammalla haarukalla kuin pelkästään sotahistorian tai maanpuolustuksen silmälasien läpi uutuuslistaa tuijotellen.


    Joulu_res_img_040 copy 1) Läpileikkaus lottajärjestöstä

Hanna Pukkila: Isänmaata varten – Lottajärjestön tarina (Amanita 2015, 157 s.)

Usein lottatoimintaa tarkastellaan vain sotavuosien näkökulmasta, mutta tämä kirja kattaa järjestön koko olemassaolon itsenäisyyden alusta marraskuun lopulle 1944. Lisäksi kirja kertoo, kuinka lottatyö ja lottaperinne jatkuivat vähemmän tunnetuissa muodoissa 1990-luvun alkuun, jolloin asioista sai jälleen alkaa puhua niiden oikeilla nimillä. Hyvä lahjakirja suomalaisille, jotka haluavat perustietoa naisten uhrautuvasta panoksesta itsenäisyyttä rakennettaessa ja puolustettaessa. Teoksen kuvitus on runsas ja sisältää paljon harvinaisia otoksia.

 

    Joulu_res_img_037 copy 2) Suomalainen SS-mies

Mirja Turunen: Koska isänmaa meidät lähetti – SS-mies Sakari Haikala Hitlerin eliittijoukoissa (Docendo 2016, 316 s.)

Waffen-SS:stä ja suomalaisten roolista siellä liikkuu edelleen paljon harhakäsityksiä. Vaikka kirja keskittyy vain yhden suomalaisen kokemuksiin Ukrainan aroilla, niin se taustoittaa myös SS:n syntyhistoriaa ja roolia kansallissosialistisessa Saksassa sekä suomalaisen tutkimuksen suhtautumista aiheeseen. Waffen-SS oli aikansa kansainvälinen nopean toiminnan joukko, ja piirtääpä kirjoittaja historiallisen kaaren jopa NATO-joukkoihin. Kirjassa vuorottelevat sekä kirjailijan että SS-veteraanin ääni. Kirjailija kuljettaa tapahtumahistoriaa ja veteraani kertoo rivimiehen näkökulman tapahtumiin.

 

Joulu_res_img_036 copy3) Sadan vuoden sotilaskoneet

Thomas Newdick (suom. Tapio Kakko): Maailman parhaat sotilaslentokoneet kautta aikojen (Minerva 2016, 224 s.)

Kirja esittelee 52 kuuluisaa sotilaslentokonetta ilmasodan satavuotisen historian ajalta. Tarina alkaa Sopwith Camelista (1916) ja päättyy Lockheed Martin F-35 Lightning II:een (2006). Leijonan osan kirjasta haukkaavat toinen maailmansota ja kylmä sota. Kirja keskittyy hävittäjiin ja pommikoneisiin, sivuaa tiedustelu- ja kuljetuskoneita, mutta esimerkiksi kellukekoneet puuttuvat. Lähes kaikki koneet ovat aikakautensa kuuluisimpia, mutta kirjaan pääsemisen logiikkaa ei tarkemmin avattu. Valituista esitellään tekniset tiedot sekä malli- ja käyttöhistoriaa. Hienot piirroskuvat ovat keskeisessä roolissa.

 

Joulu_res_img_035 copy4)    Kadotetut kotiseudut

Juha Vartiainen (toim.): Suursaaresta Petsamoon - pakkoluovutettua Suomea TK-kuvaajien ikuistamana (Alfamer 2016, 175 s.)

Karjala-nostalgikoille kirja on erityisen antoisa, mutta antaa se kiinnostavan aikamatkan muillekin Suomen lähihistoriasta kiinnostuneille. Sota-ajan kuvia on paljon, mutta ne ovat pienikokoisia, koska visuaalinen ilme jäljittelee valokuva-albumia. Paikkakuntaesittelyissä kerrotaan peruselinkeinot, tunnetuimmat nähtävyydet, demografisia faktoja sekä evakuoidun väestön uudet kotipaikat.  Luovutettuja alueita on myös Pohjois-Suomessa, ja osa rajapitäjistä joutui naapurin puolelle vain osittain.

 

Joulu_res_img_034 copy5) Historian hukkaamat

Björn Berge (suom. Taija Votkin): Kartalta kadonneet – 1800- ja 1900-luvun unohdetut maat (Art House 2016, 236 s)

Allenstein, Fiume, Saseno…? Nämä olivat eurooppalaisia maita 1900-luvulla. Löytyypä kirjasta myös Itä-Karjala, Danzigin vapaakaupunki ja Schleswig, jotka kuulostavat varmasti tutummilta. Kirjassa kerrotaan viidenkymmenen ympäri maailmaa sijainneen ja sittemmin kartalta kadonneen maan tarina. Osa on ollut itsenäisiä valtioita ja monet suurpolitiikan pelinappuloina eri sodissa. Kartta esittelee maan sijainnin ja muutaman sivun teksti kertoo sen kiinnostavimmat piirteet sekä nousun ja tuhon. Kiehtovat historialliset tarinat on otsikoitu raflaavasti.

 

Joulu_res_img_44 copy6) Sotien synty ja kehitys

Saul David (toim.), (suom. Tapani Lahtinen): Sodat – sodankäynnin historia (readme.fi 2016, 512 s.)

Muinaiset roomalaiset ovat lähes nykyaikaa, kun heidät suhteuttaa tämän kirjan aikahorisonttiin. Liikkeelle lähdetään noin 5.000 vuoden takaisesta Mesopotamiasta. Massiivinen teosjärkäle on hyvin visuaalinen, mutta runsaine tekstin lomaan upotettuine kuvineen vähän sekava. Tekstiäkin kirjassa toki riittää, eli pelkällä selailulla tietoaines ei kunnolla avaudu. Puolessa välissä kirjaa siirrytään 1900-luvun sotiin ja tarina ulottuu 2000-luvun alkuun asti.

 

Joulu_res_img_033 copy7) Syntymälahjana Suomi

Arto Teronen – Jouko Vuolle: Syntymälahjana Suomi – Itsenäisyyden lapsia (Kirjapaja 2016, 376 s.)

Radiossa henkilöhistoriasarjaa Kiveen hakatut vetävä urheilutoimittajakaksikko on keksinyt oivallisen lähestymistavan Suomen 100-vuotisaiheeseen. Kirjassa esitellään 25 vuonna 1917 syntynyttä tunnettua henkilöä eri elämän aloilta yhteiskunnallisesta vaikuttamisesta viihteen ja taiteen eturiviin, sotasankareitakaan unohtamatta. Valittujen henkilöiden elämäntarinat kulkevat rinnakkain itsenäisen Suomen historian kanssa peilaten maamme lähimenneisyyttä hyvin monista mielenkiintoisesta näkökulmista.

 

Joulu_res_img_038 copy8) Rintamamiehet Suomea rakentamassa

Kalle Päätalo (toim. Eero Marttinen): Murroksen aika – 1950-luku Kalle Päätalon silmin (Gummerus 2016, 318 s.)

Kirjailija Kalle Päätalo on dokumentoinut mittavassa Iijoki-sarjassa oman elämänsä ohella Suomen historiaa hyvin tarkkavainuisesti. Päätalon henkilöhistorian ja tuotannon seikkaperäisesti tunteva toimittaja Eero Marttinen on valikoinut ja taustoittanut mestarikirjailijan jälleenrakennuksen aikaa kuvaavasta tuotannosta katkelmia, joissa pula-ajan elämä ja nouseva Suomi avautuvat arkielämän tasolta. Sodista on kirjoitettu paljon, mutta moni rintamamies kävi vieläkin katkeramman taistelun rakentaessaan omaa ja perheensä tulevaisuutta sodan jälkeen. Päätalon omaisuus mahtui reppuun, kun hän palasi vakavasti vammautuneena sodasta.

 

Joulu_res_img_041 copy9) Koelentäjän kokemuksia

Jyrki Laukkanen: Koelentäjän päiväkirjasta II (Koala 2016, 208 s.)

Sotilaslentämisestä ja ilmailun historiasta kiinnostuneille tämä kirja lienee pakollinen hankinta. Insinöörieverstiluutnantti (evp.) Jyrki Laukkanen kertoo vaiheikkaista kokemuksistaan Ilmavoimien koelentäjänä yksittäisistä lentosuorituksista laajoihin projekteihin asti. Nyt voi liioittelematta väittää, että vauhtia ja vaarallisia tilanteita riittää. Kuvitus on hyvin runsas ja kalustoa riittää kaksitasoista moderneihin suihkuhävittäjiin asti. Aikahaarukka ulottuu 1960-luvun puolivälistä 2000-luvulle.

 

Joulu_res_img_039 copy10) Tuho tulee taivaalta

Antero Raevuori: Tuho taivaalta – Talvisodan pommitukset 1939 – 1940 (Otava 2016, 367 s.)

Tämä on ilmeisesti ensimmäinen kokonaisesitys Suomen kokemista pommitustuhoista talvisodassa. Helsingin pommituksia on käsitelty monissa teoksissa, samoin muiden suurempien kaupunkien. Lähes kaikki Suomen kaupungit ja monet pienemmätkin paikkakunnat saivat kuitenkin maistaa Stalinin terveisiä. Kirja etenee kuukausi kuukaudelta ja sisältää paljon kiintoisaa taustoitusta. Pelkkää päivämäärien, kohteiden ja tuhojen luettelointia kirja ei suinkaan ole, kyseessä on varteenotettava ilmasotakirja.


Joulu_res_img_043 copy11) Sotaa Suomenlahdella

Antero Uitto – Carl-Fredrik Geust: Taistelu Suomenlahden ulkosaarista (Docendo 2016, 256 s.)

Suomenlahden ulkosaaret – Lavansaari, Seiskari, Suursaari, Tytärsaaret sekä monet pienemmätkin – olivat rauhan aikana idyllisiä kalastajayhteisöjä, mutta idyllit saivat väistyä sotilaallisten intressien tieltä. Meriväylä Leningradiin liippasi liian likeltä. Saarten historian tarkastelu alkaa ajalta ennen itsenäisyyttä ja keskittyy viime sotiin. Runsas ja ainutlaatuinen kuvamateriaali kertoo myös siviiliyhteisöjen elämästä. Kokenut kirjoittajakaksikko on löytänyt asiantuntevaan kokonaisesitykseensä kuvien lisäksi runsaasti harvinaisia karttoja ja venäläistä taustamateriaalia.

 

Joulu_res_img_042 copy12) Tankkiässän tarina

Toni Wirtanen – Marko Tiainen: Sturmiässä – vänrikki Börje Brotellin tarina (Revontuli 2016, 72 s.)

Rynnäkkötykkiässä Börje Brotell (1922 – 2009) taisteli SS-miehenä Ukrainassa ennen sankaritöitään vuoden 1944 torjuntataisteluissa Suomen rintamalla. Tässä kirjassa hänen tarinansa kerrotaan sarjakuvan keinoin. Tarina on tosi, mutta toteutus aikuiseen makuun ehkä liiaksi ”korkeajännitysmäinen”. Nuorempi lukijapolvi voi silti hyvinkin saada tästä kimmokkeen sotahistorian pariin.  Brotellin nimikkovaunu ”Bubi” seisoo entistettynä Hämeen Panssaripataljoonan kasarmin edustalla Parolannummella. Putken ympärillä on 11 valkoista voitonrengasta – Brotell miehistöineen oli voittotilastojen ykkönen.


Jaa tämä sivu