Jääkäriprikaati ei jatka varusmiesten palvelusajan jaksottelua

Puolustusvoimat
jääkäriprikaati
Monet Jääkäriprikaatin varusmiehet matkustavat lomille Sodankylän varuskunnasta satoja kilometrejä. Muun muassa sen vuoksi Jääkäriprikaatissa kokeiltiin tavallista pidempiä palvelus- ja vapaapäiväputkia.
Paavo Airo Helsinki

Jääkäriprikaati luopuu varusmiesten palvelusajan jaksottelusta. Vuoden 2016 alussa kokeiluun otetulla jaksottelulla rytmitettiin varusmiesten palvelusta niin, että kymmentä perättäistä palveluspäivää seurasi neljä lomapäivää.

Niin sanotulla 10+4-mallilla tähdättiin esimerkiksi siihen, että varusmiehet saisivat pidemmät viikonloppuvapaat, joiden aikana olisi helpompi palautua palveluksen rasituksista. Kokeilua perusteltiin muun muassa sillä, että Jääkäriprikaatin varusmiehistä yli puolet on asunut Pohjois-Pohjanmaalla, mistä on ollut matkaa varuskuntiin satoja kilometrejä. Tämä on tehnyt lomilta kotiin ja kotoa varuskuntaan kulkemisesta raskasta.

Myös koulutuksen tehostaminen oli yksi kokeilun perusteista.

Maavoimat perustelee palvelusajan jaksottelun lopettamista sillä, että kokeilulle asetettuja tavoitteita ei saavutettu. Selkeästi osoitettavaa hyötyä varusmiesten koulutustuloksissa, poistumassa ja kustannuksissa ei saavutettu. Palkatun henkilöstön jaksamiseen muista työpisteistä poikkeava työskentelyrytmi vaikutti heikentävästi.

 

Peruskoulutuskaudelle perinteisempi malli

Vuoden 2018 alusta alkaen Maavoimat aikoo järjestää Jääkäriprikaatissa varusmiespalveluksen koulutuskausittain tehokkaimmalla tavalla. Peruskoulutuskaudella palveluksen jaksottelu muistuttaa enimmäkseen perinteistä järjestelmää, jossa viittä palveluspäivää seuraa kaksi vapaata. Erikoiskoulutuskaudella ja etenkin joukkokoulutuskaudella lähestytään kuitenkin 10+4-mallia.

Palvelusajan jaksottelu on ollut Sodankylässä käytössä yhteensä noin 2 600 varusmiehellä vuosien 2016 ja 2017 aikana. Jääkäriprikaatin toisella palveluspaikkakunnalla Rovaniemellä suunniteltiin vielä vuonna 2016, että jaksottelu otettaisiin vuonna 2018 käyttöön.


Aiemmin aiheesta kirjoitettua:

8.8.2016 Jääkäriprikaati siirtymässä pysyvästi uuteen palvelusrytmiin

15.6.2016 Uuden palvelusrytmin kokeilua jatketaan

15.12.2015 10 päivää palvelusta, neljä vapaata


Jaa tämä sivu