Ilmavoimat julkaisi toukokuun suureen kansainväliseen harjoitukseen osallistuvan kaluston

Paavo Airo
IMG_2712
Ruotsalainen kone kuvattuna maantiellä suomalaisen koneen laskeutuessa Lusin suoralle, Heinolaan syksyllä 2016. Suomi, Ruotsi ja Norja toimivat yhteistyössä ACE 17 -harjoituksen järjestäjinä. Suomi johtaa harjoituksen.
Paavo Airo Helsinki

Suomen, Ruotsin ja Norjan pohjoisissa osissa järjestetään toukokuussa iso kansainvälinen lentotoimintaharjoitus. Arctic Challenge Exercise 17 (ACE 17) kerää pohjoiseen yli 100 ilma-alusta 12 maasta. Tukikohtina toimivat Rovaniemen lisäksi Norjan Bodø ja Ruotsin Luulaja.

ACE 17:ssä harjoitellaan monikansallisten joukkojen osallistumista kansainvälisen kriisinhallintatehtävän ilmaoperaatioihin. Mukana on paljon sekä hävittäjiä että muuta lentokalustoa, esimerkiksi tankkauskoneita, valvonta- ja taistelunjohtokoneita sekä pommittajia. Ilmavoimat on julkaissut kaikki harjoitukseen osallistuvat koneet omilla sivuillaan, ne voi katsoa täältä.

Yhdysvaltojen B-52H Stratofortress -pommittajat osallistuvat nyt ensimmäistä kertaa ACE-harjoitukseen. Niiden on kaavailtu osallistuvan yhteen lentokierrokseen harjoituksen lopussa. B-52H-pommittajien määrä tulee Suomen ilmavoimien mukaan olemaan 1–3 konetta. Ne eivät laskeudu tukikohtiin. 


Eversti Seppälä: "Vaativa harjoitus suunnitella ja toteuttaa"

Harjoituksen johtaja, eversti Petteri Seppälä pitää harjoitusta ainutlaatuisena koko maailmassa.

– ACE 17:n monikansallisuus, monipuolinen lentokalusto ja ilma-alusten lukumäärä tekevät harjoituksesta mielenkiintoisen sekä vaativan suunnitella ja toteuttaa. Harjoitus onkin erinomainen osoitus Suomen, Norjan ja Ruotsin ilmavoimien kyvystä monipuoliseen ja korkeatasoiseen yhteistoimintaan, Seppälä sanoo Ilmavoimien tiedotteessa.

Harjoitukseen osallistuu joukkoja Suomesta, Norjasta, Ruotsista, Alankomaista, Belgiasta, Espanjasta, Isosta-Britanniasta, Kanadasta, Ranskasta, Saksasta, Sveitsistä sekä Yhdysvalloista. Harjoituksen ajankohta on 22.5.–2.6.2017. Harjoitus järjestetään joka toinen vuosi. Nyt on Suomen vuoro johtaa harjoitusta.


Jaa tämä sivu