Ilmavoimat harjoittelee uutta taistelutapaa – Ruotsin Gripenitkin lentävät Heinolaan

Paavo Airo
IMG_2343
Vuoroin vieraissa. Suomen Hornetit osallistuivat FVÖ-harjoitukseen Ruotsissa syyskuun alussa. Ensi viikolla Ruotsista tulee kaksi Gripen-hävittäjää Heinolaan.
Paavo Airo

Ilmavoimat henkilöityy helposti hävittäjälentäjiin ja ammattisotilaisiin. Totuus on kuitenkin, että yli 90 prosenttia Ilmavoimien miesvahvuudesta koostuu reserviläisistä. Heitä on noin 25 000.

– Ilmavoimien keihäänkärki on ”ammattiarmeija”, mutta Ilmavoimat tarvitsee reserviläisiä esimerkiksi tukitoimintoihin, ja reserviläisiin luotetaan Ilmavoimissa, Karjalan lennoston esikuntapäällikkö, everstiluutnantti Joni Mahonen sanoo.

Karjalan lennosto järjestää perjantaina alkavan Baana 16 -lentotoimintaharjoituksen. 23.9–1.10. kestävään harjoitukseen osallistuu 80 reserviläistä. Heille koulutetaan Ilmavoimien uutta taistelutapaa, toimintaa maantietukikohdassa sekä harjoitetaan joukkoja poikkeusolojen tehtäviinsä.

Kuten Maavoimienkin uudistetussa taistelutavassa, myös Ilmavoimien uudessa taistelutavassa avainasemassa on liikkuvuus. Ilmavoimien uusi taistelutapa otettiin käyttöön vuoden 2015 lopulla.

– Ennen toimittiin kiinteämmin jossain tietyssä paikassa. Nyt käydään esimerkiksi vain tankkaamassa tukikohdassa, minkä jälkeen siirrytään takaisin suojaan. Taistelutapa perustuu liikkuvuuteen, Mahonen kiteyttää.

Baana 16 -harjoituksessa reserviläiset harjoittelevat pienimuotoisessa tukikohdassa. Mahosen mukaan heidän harjoituksensa keskittyy tukeviin toimintoihin eli muun muassa suojaamisen ja lentotekniikan harjoittelemiseen.

 

Ruotsista kaksi Gripeniä mukaan harjoitukseen

Baana 16 -harjoituksessa nähdään myös kaksi Ruotsin ilmavoimien JAS Gripen -monitoimihävittäjää. Ne lentävät keskiviikkona 28.9. Cross Border -toiminnan merkeissä Lusiin, Heinolaan. Cross Border -lennot ovat Suomen, Ruotsin ja Norjan toistensa ilmatiloissa lentämiä yhteisiä harjoituksia. Suomen ja Ruotsin välinen Cross Border -toiminta alkoi jo vuonna 2004, ja siihen liittyviä harjoituslentoja lennetään lähes viikoittain naapurimaan ilmatilassa. Norja liittyi toimintaan vuonna 2008, mutta ei osallistu Baana 16:een.

Perinteisesti Suomen, Ruotsin ja Norjan yhteiset Cross Border -lennot ovat sijoittuneet paljon pohjoisempaan Suomeen. Ilmavoimien komentaja, kenraalimajuri Kim Jäämeri kommentoi aiemmin syyskuussa, että Cross Border -toimintaa on tarkoitus levittää etelään päin. Baana 16 -harjoituksessa tavoite siis toteutuu käytännössä.

– Cross Border -alueiksi nimetyt alueet sattuvat olemaan pohjoisemmassa. Cross Border -toiminnaksi kuitenkin kutsutaan yleensäkin toimintaa, jossa mennään rajan yli, eikä tässä sinänsä ole mitään erikoista. Baana 16:ssa Gripenit tekevät läpilaskuja ja tankkaavat Lusissa, Mahonen sanoo.

Läpilaskulla tarkoitetaan laskua, jonka jälkeen ei hidasteta vaan kone jatkaa lentoonlähtöön ja palaa nousun jälkeen laskeutumiskierrokselle.

 

8–9 Hornetia, Hawkeja ja muuta lentokalustoa

Baana 16 -harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 380 henkilöä. 80 reserviläisen lisäksi joukot koostuvat Ilmavoimien henkilökunnasta ja varusmiehistä. Puolet osallistujista toimii Lusin tukikohdassa. Lentotoiminta tapahtuu Lusista ja Rissalan tukikohdasta käsin. Lentotoimintaan osallistuu 8–9 Suomen Hornet-monitoimihävittäjää, Hawk-suihkuharjoituskoneita sekä muuta Ilmavoimien lentokalustoa. Harjoituksen johtaa Karjalan lennoston komentaja, eversti Jari Mikkonen.

Harjoituksen varsinainen lentotoiminta alkaa maanantaina 26.9. ja päättyy perjantaina 30.9. Lentotoimintaa on päivittäin kello 9–23. Lennoissa on tauko kello 17–18.

Baana 16 -harjoitus aiheuttaa muutoksia liikennejärjestelyissä Lusin alueella. Valtatie 5 katkaistaan yleiseltä liikenteeltä lauantaina 24.9. kello 12 alkaen. Suljettava tieosuus on etelästä Heinolan moottoritien ja Jyväskyläntien (Valtatie 4) liittymästä valtatietä 5 Mikkeliin päin, pohjoisessa tien 140 ja valtatie 5 risteykseen saakka. Kiertotie järjestetään tietä 140 pitkin. Kiertotiellä on alennettu nopeusrajoitus. Valtatie 5 avataan liikenteelle perjantaina 30.9. kello 18 mennessä.


Lue myös: 

5.9.2016 Yhteistyötä lisätään – Suomi ei silti laske ilmapuolustusta Ruotsin varaan 

3.9.2016 Ruotsalainen Hercules-kone pelasti suomalaisten päivän Gotlannissa


Jaa tämä sivu