”Herra presidentti, voidaanko ottaa selfie?”

Tuomas Kaarkoski
presidenttiselfie
Yhteiskuvaan pääseminen yhdessä presidentti Sauli Niinistön kanssa oli monen lukiolaisen iltapäivän kohokohta.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Lauantai Santahaminassa oli noin 250 lukiolaiselle varmasti ikimuistoinen. Ensinnäkin he olivat tulleet valituksi MPK:n järjestämälle lukiolaisten turvakurssille yli 600 hakijan joukosta ja kaiken lisäksi presidentti Sauli Niinistö saapui seuraamaan heidän toimintaansa saarelle. Huomioitavaa on, että kurssilaisista lähes 200 on tyttöjä.

Presidentiltä kysyttiin mitä sanottavaa hänellä on kurssilla mukana oleville nuorille, jotka lukevat uutisia ja ovat ehkä huolissaan turvallisuudestaan.

– Puhuttiin nuorten kanssa siitä jo. Haluan sanoa, että me pidämme kaikin voimin kiinni siitä, että Suomessa on turvallista olla ja että tarjoamme rauhallisen elämän mahdollisuuden. Siihen tähtää Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikka, presidentti Niinistö vastasi.

niinistö
Lukiolaiset vakuuttivat presidentille leiriytymisen sujuvan hyvin.

Aiemmin tilaisuudessa Niinistö kommentoi lehdistölle kybersodankäynnin monitasoisen luonteen takia jokaisen suomalaisen olevan omalla tavallaan maanpuolustaja.

– Jokainen suomalainen on maanpuolustaja jo sitä kautta, mitä tietoa hän päättää ottaa vastaan.

MPK:lle presidentin saaminen mukaan tapahtumaan oli pitkä prosessi, joka alkoi jo yli vuosi sitten.

– Olemme tyytyväisiä, että presidentti halusi vierailun toteutuvan. Tämä on iso juttu meille, MPK:n puheenjohtaja Juha Korkeaoja totesi.

Monipuolista tarjontaa

Vierailullaan presidentti seurasi, kun lukiolaiset pystyttivät telttamajoituksiaan.  Hyväntuulinen Niinistö kyseli nuorilta kiilojen laittamisesta, kamiinan lämmittämisestä ja yleisesti heidän kokemuksistaan kurssilla. Lukiolaisten puolelta vielä keskusteluakin houkuttavampaa taisi olla yhteiskuva tasavallan presidentin kanssa. Tai kuten nuoret asiat ilmaisivat:

–Herra presidentti, voidaanko ottaa selfie?

Yksi kurssille lähteneistä nuorista oli espoolainen Anton Tuomi. Toista vuotta Espoon yhteislyseon lukiossa opiskeleva Tuomi vakuutti olevansa tyytyväinen kurssin antiin.

antontuomi
Anton Tuomi oli tyytyväinen kurssin monipuoliseen sisältöön.

–Mielenkiinnon takia armeijaa kohtaan lähdin. On ollut mukavaa ja olen saanut uusia ystäviä. Tiesin, että pääsee pitämään univormua ja saa nukkua kasarmilla ja teltassa. Ja saahan tästä vielä yhden lukiokurssinkin suoritettua samalla.

Viikonlopun ohjelma on ollut nuoren miehen mukaan kattavan monipuolinen ja riittävän toiminnallinen.

– Olen saanut vähän suuremman kuvan siitä, mitä armeijassa voidaan ehkä tehdä. Tänään päästiin ampumaan pienoiskiväärillä, matkustamaan pasin kyydissä ja päästiin seuraamaan taistelunäytöstäkin.Jaa tämä sivu