Haminassa juhlittiin 25-vuotiasta MPK:ta

Tuomas Kaarkoski
tattoo2018
Aamupäivän puistokonsertti veti hyvin väkeä Haminan Kesäpuistoon. Saksalainen The Army Band of Kassel esiintyi yleisölle konsertissa, jossa MPK esiteltiin yleisölle.
Paavo Airo Hamina

Kuluva vuosi on MPK:n eli Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen juhlavuosi. Keskiviikkona MPK:n 25-vuotista taivalta juhlittiin Hamina Tattoon yhteydessä. MPK oli päivän erikoisvieraana sotilasmusiikin suurtapahtumassa, joka eilenkin veti ”Ympyräkaupunkiin” tuhansia ihmisiä. Keskeinen osa päivän ohjelmaa olivat Turvallisuuskomitean kanssa järjestetty seminaari sekä MPK:n soittokuntien musiikkiesitykset.

MPK:n Etelä-Suomen ja Savo-Karjalan soittokunnat esiintyivät yhdessä ruotsalaisen Territorial Army Band of Jämtlandin kanssa.

 

MPK:n muutokset puheenaiheena

25-vuotiasta MPK:ta ollaan uudistamassa merkittävällä tavalla, kun puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) on ajanut MPK:n sotilaallisen koulutuksen siirtämistä Puolustusvoimille. Niinistön asettama työryhmä luovutti heinäkuussa puolustusministerille mietintönsä vapaaehtoisen maanpuolustuskoulutuksen uudelleen järjestämisestä. Jatkossa MPK keskittyisi entistä vahvemmin sotilaallisten valmiuksien koulutukseen sekä varautumis- ja turvallisuuskoulutukseen. Puolustusministeriön tavoitteena on, että uudistukset tulisivat voimaan vuoden 2020 alusta.

Kokonaisturvallisuusseminaarissa sivuttiin myös tätä aihetta. Puolustusvoimien koulutuspäällikkö, prikaatikenraali Jukka Sonninen käsitteli aihetta puheenvuorossaan.

– Muutos on merkittävä, mikäli se toteutuu. Se myös vaatii lisää resursseja, mistä on olemassa suunnitelma. Toivomme, että resurssitarpeet ja uusi tehtävä kulkisivat samaa jalkaa eteenpäin, Sonninen sanoi.

Työryhmän mukaan kustannukset nousisivat uudistuksen myötä noin 6,5 miljoonaa euroa. Kyseinen lisämääräraha sisältää 40 henkilötyövuoden lisäämisen Puolustusvoimiin ja 23 henkilötyövuoden MPK:hon.

Sonninen kertoi myös käynnissä olevasta pilottihankkeesta, joka liittyy MPK:n ja Puolustusvoimien yhteistyöhön. Suunnitteilla on valmiuspäällikön tehtävä, jota on testattu Helsingissä ja Lahden seuduilla.

– Siinä löytyy yhteyshenkilö sotilaallisen puolustuspuolen ja MPK:n välillä. He olisivat palkattuja henkilöitä, jotka toimisivat aluetoimistoissa ja tekisivät töitä MPK:lle, sinne paikallispataljoonille. He pystyisivät rekrytoimaan väkeä, sijoittamaan, hankkimaan koulutusta ja olemaan keskeisenä linkkinä Puolustusvoimien ja MPK:n välillä.

 

”Koulutuksella merkittävä rooli”

MPK:n puheenjohtaja Tapio Peltomäki korosti puheessaan vapaaehtoisen koulutuksen merkitystä kriisitilanteisiin varautumisen kannalta.

– Puhuttaessa kansalaisten omatoimisesta varautumisesta koulutuksella on merkittävä rooli. Se on yksittäisen kansalaisen keskeisin keino konkreettisesti parantaa omia valmiuksiaan erilaisissa poikkeustilanteissa, Peltomäki sanoi.

– Vapaaehtoinen koulutus tarjoaa tähän erinomaiset lääkkeet. MPK:lla on vuosittain yli 2 000 erilaista kurssia, joihin vapaaehtoiset voivat hakeutua parantamaan turvallisuustaitojaan sotilaallisesti painottuvasta koulutuksesta yhteiskunnan eri häiriötilanteisiin.


Jaa tämä sivu