EU:n taisteluosaston suomalaiset Säkylään

Waltteri Kivelä/Puolustusvoimat
coldrespWaltteriKivelä
Porin prikaati kouluttaa reserviläisillekin valmiuksia kriisinhallintaoperaatioihin. Reserviläiset osallistuivat helmi-maaliskuussa Norjassa Cold Response -sotaharjoitukseen.
Paavo Airo

Pääosin reserviläisistä koostuva Suomen EU:n taisteluosastojoukko aloitti tällä viikolla palveluksensa Säkylässä. Suomi kuuluu tänä vuonna Euroopan unionin taisteluosastoon (EUBG16). Osastoa johtaa Iso-Britannia, ja siihen kuuluu myös ruotsalaisia, irlantilaisia, latvialaisia ja liettualaisia joukkoja. Osastosta puhutaan myös nopean toiminnan joukkoina.

Suomalaisten koulutus Porin prikaatissa kestää kesäkuun loppuun asti. Osaston valmiusvuoro kestää heinäkuusta vuoden loppuun. Suomi asettaa taisteluosastoon tiedustelujoukkueen, ilmatulenjohtoryhmän, esikuntaupseereita ja kansallisen tukielementin huollon toteutukseen. Suomalaisten joukon vahvuus on yli 50 sotilasta.

Puolustusvoimien mukaan osallistuminen kehittää ja ylläpitää kriisinhallintatehtävissä vaadittavaa sotilaallista suorituskykyä ja yhteensopivuutta.

EU:n taisteluosasto koostuu noin 1 500 sotilaasta. Taisteluosastot ovat olleet täydessä toimintavalmiudessa vuodesta 2007, kaksi osastoa samanaikaisesti ja puoli vuotta kerrallaan. Ne voivat tukea esimerkiksi YK:n rauhanturvaoperaatioita tai toimia tilanteissa, jotka vaativat nopeaa kriisinhallintaa. Osastoja ei ole ainakaan toistaiseksi tarvinnut käyttää operaatioihin. Suomi osallistui EU:n taisteluosaston valmiusvuoroon myös viime vuonna.


Jaa tämä sivu