Entisöidystä Mannerheimin Mersusta dokumentti – Hitlerin lahjoittama auto on nykyään Kaliforniassa

Veli Vartiala
IMG_9939
Mannerhemin Mersu on panssaroitu. Sen arvo on dokumentin käsikirjoittaneen Veli Vartialan mukaan luultavasti miljoonia euroja, joskin tarkkaa arviota on vaikea tehdä auton harvinaisuuden vuoksi.
Paavo Airo Helsinki

Mikäli C.G.E. Mannerheimin Mersu hankittaisiin nyt takaisin Suomeen, voisi siitä tulla Suomen kallein auto. Näin arvelee panssaroidusta Mercedes-Benz 770 Offener Tourenwagenista dokumentin kuvannut ja käsikirjoittanut Veli Vartiala.

– Mannerheimin Mersun arvoa on tietysti vaikea arvioida, koska samanlaisia ei ole kaupan. Näitä on säilynyt maailmassa vähän, 20–30 kappaletta, Vartiala sanoo.

Adolf Hitler luovutti Mersun lahjana Mannerheimille Mikkelissä joulukuussa 1941. Auto oli Mannerheimin henkilökohtainen, mutta kun toinen maailmansota päättyi, aavisteli hän Mersun voivan päätyä valvontakomission haltuun. Mannerheim myi auton Ruotsiin vuonna 1947. Ruotsista auto myytiin vuonna 1948 Yhdysvaltoihin, jossa autoa pidettiin pitkään Hitlerin autona. Myös auton arvo pysyi korkeana ja vuoden 1973 huutokaupassa hinnaksi muodostui Vartialan mukaan 153 000 dollaria, mikä on nykyrahassa huomattavasti enemmän.

67078
Adolf Hitlerin lahjoittama Mersu luovutettiin C.G.E. Mannerheimille Mikkelissä 16.12.1941. Kuva: SA-kuva

Vuonna 1984 auto päätyi nykyiselle omistajalleen, toisessa maailmansodassa Euroopassa lentäneelle ilmavoimien kenraalille William Lyonille Kaliforniaan.

– Joku on laskenut vuoden 1973 myyntihinnan olevan nykyrahassa noin 4 miljoonaa euroa. Tänäkin päivänä autosta maksettaisiin luultavasti miljoonia euroja, Vartiala sanoo.

 

Von Ribbentropilla oli samanlainen Mersu

Dokumenttia on kuvattu muun muassa Kaliforniassa. Auton entisöinti valmistui vuonna 2014. Suomessa, Ruotsissa ja Saksassakin kuvattiin. Saksassa kuvausryhmä tutustui muun muassa Joachim von Ribbentropin vanhaan samanlaiseen Mersuun, joka on entisöimätön.

Mannerheimin Mersun entisöinti toimi sytykkeenä idealle dokumentista. Autoharrastaja Vartiala ei ole ollut ensimmäistä kertaa tekemässä autoaiheista kuvausprojektia. Vuonna 2015 Yle näytti Vartialan dokumentin automies Kai L. Bremeristä. Tuore Mannerheimin Mersu näytetään Ylellä kesäkuussa.

IMG_9953
Veli Vartiala kävi Kaliforniassa kuvaamassa entisöityä Mercedes-Benz 770 Offener Tourenwagenia. 94-vuotias ilmavoimien kenraali William Lyon omistaa nykyään auton. Kuva: Veli Vartiala

Vartiala on myös museoajoneuvotarkastaja. Autot ovat lähellä sydäntä.

Marsalkka Mannerheimin syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta, samana päivänä jolloin dokumentti esitetään. Dokumentti on myös osa Suomi 100 -juhlavuoden ohjelmaa.

 

Mannerheimin Mersu -dokumentti Yle TV1:llä su 4.6. klo 16.00 sekä uusintana su 11.6. klo 12.30.


Jaa tämä sivu