Ensin myymälän avajaiset, sen jälkeen maailmanvalloitus

Tuomas Kaarkoski
IMG_6253
Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine odottaa lauantain avajaisista suurta spektaakkelia.
Tuomas Kaarkoski Helsinki

Armeijatavaraan erikoistuneen Varustelekan toimitusjohtaja Jari Laine on kiireinen mies. Haastattelun alku venähtää akateemisella vartilla, kun Laineen visiitti Helsinki-Vantaan lentokentälle venähti. Sieltä toimitusjohtaja kävi noukkimassa kyytiinsä Rudy Reyesin. Merijalkaväen ensimmäisessä tiedustelupataljoonassa sekä Irakissa että Afganistanissa sotinut sekä itseään HBO:n menestyssarjassa Generation Kill näytellyt amerikkalainen on yksi Varustelekan viikonlopun tähdistä, kun omintakeisesta tyylistään tunnettu yritys juhlii uuden myymälän ja varastotilojen avajaisia.

Uusi myymälä aukesi heinäkuun loppupuolella Helsingin Konalaan reilun kilometrin verran edellistä myymälää pohjoisemmaksi. Laineen mukaan uudet tilat mahdollistavat kovemman kasvun luomisen. Suomessa omalla tontillaan Varustelekalla ei ole saman kokoluokan kilpailijoita. Sen takia katseet on käännetty maailmalle. Lekalaisten omissa puheissa puhutaan totutun vaatimattomaan tapaan Total World Dominationista.

– Lähtökohta uusien tilojen hakemiseen on juuri Total World Domination eli me haemme kovaa kasvua. Verkkokauppa on meidän pääkanava ja sen tukena täytyy olla todella tehokas logistiikka. Vanhoissa tiloissa se ei enää onnistunut. Nyt meillä on varasto, joka on voitu suunnitella täysin puhtaalta pöydältä, Laine kertoo.

Viime vuonna Varustelekan liikevaihto oli 12,6 miljoonaa euroa. Toimitusjohtajan arvion mukaan uusissa tiloissa voisi riittää kasvuvaraa noin kymmeneksi vuodeksi. Jos kovat kasvupyrkimykset muutetaan luvuiksi, voisi se Laineen mukaan tarkoittaa tuolloin noin 30 ja 50 miljoonan euron väliin asettuvaa liikevaihtoa.

Neliöitä uusissa tiloissa ei juuri ole vanhoja tiloja enempää, mutta Laineen mukaan kuutioita löytyy enemmän.

– Otimme käyttöön kolme täyskorkeaa varastorobottia eli saamme kuutioiden kautta lisää kapasiteettia käyttöön. Meillä työt sujuvat nopeammin ja asiakkaan hyöty tulee siinä, että saadaan paketit lähtemään nopeammin ja voimme palvella heitä kustannustehokkaammin. Ja toki henkilökuntamme saa asiallisemmat tilat työskentelyyn.

 

Ei ämpäreitä, mutta melkein

Myymälän auettua heinäkuussa jonottajia riitti jo ensimmäisenä päivänä. Varsinainen pääpäivä on kuitenkin tulevana lauantaina, jolloin on vuorossa viralliset avajaiset.

– Mega Grand Openingista tulee mega-isot kekkerit. Uskon, että porukkaa tulee paljon paikalle. Ohjelmaa on aamusta yöhön asti. Pystymme tarjoamaan koko perheen hupia, elämyksiä asiakkaille ja illalla vähän juhlimaankin, Laine taustoittaa tapahtumaa, jota on keitelty kasaan noin vuoden päivät.

Reyesin ohella avajaisissa esiintyvät aseaiheisilla videoillaan suosituiksi nousseet InRange TV ja Forgotten Weapons sekä suomalaisen rockin kivijalkoihin lukeutuva Peer Günt. Muun muassa hernekeiton, ilmapallojen ja hattaran lisäksi on tarjolla myös avajaisia varten räätälöityjä hihamerkkejä. Ämpäreitä ei sentään ole tarjolla, mutta 500 ensimmäistä saa ammuslaatikkoja, joihin Varusteleka on luvannut laittavansa erilaisia tuotteita. Tarkemmat tiedot avajaisista voi tarkistaa Varustelekan omilta sivuilta.


***

Varustelekan toimitusjohtajan Jari Laineen pidempi haastattelu julkaistaan syyskuussa ilmestyvässä Reserviläisessä.


Jaa tämä sivu