CISOR:n puheenjohtajuus siirtyi Suomelle

CISOR
cisor
Puheenjohtajuuden vaihtotilaisuus oli Sloveniassa kesäkuussa.
Paavo Airo

Kansainvälisen CISOR-järjestön puheenjohtajuus siirtyi kesäkuussa kahdeksi vuodeksi Reserviläisliitolle. CISOR (Confédération Interalliée des Sous-Officiers de Réserve) on reservin aliupseereja ja heitä edustavia järjestöjä yhdistävä järjestö. Puheenjohtajuus siirtyi Suomelle Slovenialta.

CISOR:n tuore puheenjohtaja Ilpo Pohjola kertoo Suomella olevan selkeitä tavoitteita, joilla CISOR:ia viedään kahden vuoden aikana eteenpäin. Suomi tahtoo kehittää CISOR:n hallintoa ja parantaa jäsenten mahdollisuuksia kouluttautua heille sopiviin tehtäviin.

– Haluamme uudistaa sisältöjä ja tuoda selvemmin esille kansainvälisten harjoitusten ja kilpailujen mahdollisuuksia, Pohjola sanoo.

CISOR:iin kuuluu tällä hetkellä 12 maata, kaikki Euroopasta. Pohjolan mukaan jäsenmaita pyritään hankkimaan lisää, jotta vaikuttamismahdollisuudet paranevat. Kansainvälisyys nähdään muutenkin mahdollisuutena suomalaisen reserviläistoiminnan kannalta. Aiemminkin esimerkiksi saksalaisten osallistumisesta jotoksille on saatu hyviä kokemuksia.

– Olisi mukavaa tarjota ulkomaalaisille toimintaa piireissämme järjestettäviin kilpailu- ja liikuntatapahtumiin. Yhteistyössä Reserviläisurheiluliiton ja Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen kanssa haluamme tarjota tapahtumia, joihin ulkomailta voidaan lähettää osallistujia koulutuksiin tai vaikkapa jotoksille.

Santahaminassa järjestetään lokakuussa Suomen puolustusratkaisu -kongressi. CISOR:n jäsenmaille esitellään Suomen selkeästi erilaista puolustusratkaisua.

– Auditorioon mahtuu 238 ihmistä, ja toivomme tähän avoimeen tilaisuuteen täyttä tupaa. Tapahtuma on mahdollisuus verkostoituakin. Etukäteisrekisteröinti tosin vaaditaan, Pohjola sanoo.

 

Ranskaa osaavia tarvitaan vapaaehtoistehtäviin

Englantia ja ranskaa käytetään niin sanottuina virallisina kielinä CISOR:n tapahtumissa, mutta englanti on kokouskieli. Kokouksiin tarvitaan vapaaehtoisia henkilökohtaisia avustajia tekemään käännöstyötä englannista ranskaksi.

Myös netti- ja somepäivityksiä tehdään sekä englanniksi että ranskaksi ja erilaisten dokumenttien tuottamiseen tarvitaan vapaaehtoisia. Dokumentit ovat esimerkiksi viestintään ja hallintoon liittyviä.

– Haluamme antaa positiivisen kuvan huomioimalla molemmat kielet, englannin ja ranskan, Pohjola sanoo.

Vapaaehtoisia tarvitaan myös esimerkiksi sotilasmoniottelun rastitehtäviin. Tällaisiin tehtäviin voi ilmoittautua MPK:n koulutuskalenterin kautta ja tietoa niistä saa piiripäälliköiltä.

CISOR:n pääsihteerinä toimii Suomen puheenjohtajuuskaudella Osmo Suominen ja valiokuntien puheenjohtajina Annukka Jokipii sekä Minna Nenonen.

 

CISOR:n nykyiset jäsenmaat

Itävalta

Belgia

Tanska

Suomi

Ranska

Saksa

Italia

Alankomaat

Puola

Slovenia

Espanja

Sveitsi


Jaa tämä sivu