Baltian maiden puolustusmenot kasvavat nopeiten maailmassa

Paavo Airo Helsinki


Baltian maat satsaavat puolustukseensa vuosi vuodelta enemmän. IHS Markitin julkaiseman selvityksen mukaan Viro, Latvia ja Liettua ovat kasvattaneet panostuksiaan puolustustarvikkeisiin kahdessa vuodessa lähes 200 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla. Vuonna 2014 maat käyttivät uusiin puolustustarvikkeisiin yhteensä 210 miljoonaa dollaria, ja tänä vuonna lukema on 390 miljoonaa. Vuonna 2018 IHS Markit arvioi kulutuksen olevan noin 670 miljoonaa dollaria.

– Puolustukseen panostamisen profiili on muuttunut Baltiassa dramaattisesti viimeisen kahden vuoden aikana. Kaikkien näiden maiden puolustusbudjetit ovat vuonna 2018 yli kaksi prosenttia maan BKT:sta. Jokainen näistä maista on tuolloin tuplannut tai triplannut budjettinsa 10 vuoden takaisesta, IHS Jane’sin analyytikko Craig Caffrey sanoo.

Caffreyn mukaan Baltian puolustusbudjettien kasvu on nopeampaa kuin millään muulla alueella koko maailmassa. Vuonna 2005 Baltian maiden kokonaispuolustusbudjetti oli 930 miljoonaa dollaria. Vuonna 2020 sen arvioidaan olevan 2,1 miljardia dollaria.

Syy suuriin lisäsatsauksiin Baltian maiden puolustuksessa löytyy Venäjän ja lännen ”uudesta kylmästä sodasta”, sanoo IHS Country Riskin analyytikko Alex Kokcharov. Hänen mukaansa ei ole odotettavissa, että Venäjän ja lännen lisääntynyt vastakkainasettelu rauhoittuisi vielä vuosiin.

– Tämä vastakkainasettelu saa Venäjän naapurit huolestumaan, Kokcharov sanoo.


Jaa tämä sivu