Arvio: Erilainen Tuntematon sotilas

Tommi Hynynen
tommihynynen_2733
Lehdistökuva Aku Louhimiehen Tuntemattomasta sotilaasta.
Seppo Simola

Ohjaaja Aku Louhimiehen tulkinta Väinö Linnan romaanista kertoo ihmisestä sodassa ja sodasta ihmisessä. Sota on taistelua myös itsensä voittamisesta. Tämän rankan tien Tuntematon sotilas -elokuvassa kulkee vänrikki Kariluoto.

Alikersantti Rokkaan tiivistyy voima ja rajuus. Tehokas ja laskelmoiva tappaja on myös hellä, lastensa kanssa telmivä perheenisä. Rokan kautta ohjaaja näyttää Suomen aseman maailmanpolitiikan toisen maailmansodan pelinappulana. Rokka suree menetettyä maatilaa Karjalan kannaksella ja perii sen hintaa sodan lopulle asti, kun käy selväksi, että menetys on lopullinen.

Kolmas kehityskertomus on vänrikki Koskelan sotatie. Hän on eleettömästi rohkea siinä missä Rokka on sitä rajusti. Kariluodon, Rokan ja Koskelan persoonaa rakennetaan siviilitaustan kautta konkreettisemmin kuin romaanissa. Linnan viittaukset on hienosti visualisoitu. Alikersantti Lehdon karusta lapsuudesta olisi saanut syvyyttä henkilöhahmoon, mutta Lehdon siviilielämää ei elokuvassa käsitellä.

Moni varttuneemmalle katsojalle tuttu henkilöhahmo jää päähenkilöiden varjoon, eivätkä ne profiloidu nuorille katsojille niin voimakkaasti yksilöinä kuten Linnan romaanissa. Jopa Riitaoja jää ohueksi, eikä hänen vastavoimansa ja ryhmänjohtajansa Lehtokaan saa niin suurta roolia kuin ohjaaja Edvin Laine antoi omassa versiossaan. Osaltaan näiden hahmojen häipyminen taustalle johtuu siitä, että jatkosodan hyökkäysvaihetta kuvataan varsin tiivistetysti.

Sivuhahmoista sotamies Susi Rokan toverina saa syvyyttä ja uusia piirteitä. Hietasen ihastuminen Petroskoin Veraan on Louhimiehen elokuvan herkintä antia Rokan perhe-elämän ja Kariluodon rakkaustarinan ohella. Rahikaiselle on rakennettu Linnan pienistä viittauksista mehevä rooli vallatussa Petroskoissa, jossa elämänarvot heittävät kuperkeikkaa.

Elokuvan pääkohderyhmä lienevät ne katsojat, jotka ovat syntyneet ja kasvaneet edellisen elokuvaversion jälkeen. Heille aiemmat versiot eivät ehkä ole tuttuja, eikä edes Linnan romaani. Varttuneemman yleisön on syytä mennä elokuviin avoimin mielin ilman ennakko-odotuksia. Paljon tuttua on pois, mutta tilalla on tarinaa ja henkilökuvia syventäviä episodeja.

Louhimiehen elokuva ei ole hänen versionsa tutuista sitaateista ja ikonisista kohtauksista, vaan se on kokonaan uusi ja erilainen tulkinta mutta silti uskollinen alkuperäiselle tarinalle. Kukin katsoja päättäköön itse, onko se parempi vai huonompi kuin aiemmat versiot. Ja onko eri elokuvaversioita edes relevanttia verrata keskenään?

 

Näyttelijöiden kommentteja roolihahmoistaan:

”Kuvauksista jäi paljon muistoja, mutta joukkueemme viettämistä marsalkka Mannerheimin syntymäpäiväjuhlista en muista mitään. Metodilla mentiin, sehän oli elokuvanteon johtolanka. Tätä kohtauksen ideaa ei tarvinnut näyttelijöille erikseen opettaa!"

Aku Hirviniemi (Alikersantti Hietanen)

 

”Sotaa ei käydä vain rintamalla.”

Paula Vesala (Rokan vaimo Lyyti)

 

”Olen fiiliksissä siitä, että sain Honkajokena tuoda pasifistisen näkökulman tarinaan.”

Juho Milonoff (Sotamies Honkajoki)

 

”Everstiluutnantit Juha Mälkki ja Marko Palokangas perehdyttivät hyvin siihen, mitä ihminen sodassa tuntee ja minkälaisen koulutuksen ja urapolun kautta Sarastie pataljoonaansa komensi.”

Matti Ristinen (Majuri Sarastie)

 

”Lammio on antagonistin rooli ja hyvin psykologinen. Nyt on mukava päästä porukkaan mukaan, koska metodin mukaan elin muusta joukosta erillään kuvauksissa.”

Samuli Vauramo (Luutnantti Lammio)

 

”Tämä oli tutkimusmatka puhumattoman suomalaisen miehen syntyyn.”

Kimi Vilkkula (Sotamies Sihvonen)

 

Aku Louhimiehen Tuntematon sotilas saa ensi-iltansa perjantaina 27.10. elokuvateattereissa. Mies- ja naisveteraanit pääsevät ilmaiseksi päivänäytöksiin. Etu koskee ennen kello 17 alkavia päivänäytöksiä koko maassa maanantaista torstaihin sinä aikana, kun elokuva on elokuvateattereiden ohjelmistossa.

 

Lue myös:

27.10. Tuntematonta ohjaava Louhimies pyrkii mahdollisimman realistiseen lopputulokseen


Jaa tämä sivu