Arrow 18 opettaa toimimaan yhdessä Yhdysvaltojen ja Norjan joukkojen kanssa

Tuomas Kaarkoski
IMG_5117
Yhdysvaltojen merijalkaväen joukot ovat käyttäneet Abrams M1A1 -tankkeja Arrow 18 -harjoituksessa.
Paavo Airo Kankaanpää

Maavoimien mekanisoitu harjoitus Arrow 18 ei ole henkilövahvuudeltaan erityisen suuri, mutta yhdysvaltalaisten ja norjalaisten joukkojen osallistuminen tekee siitä yhden vuoden merkittävimmistä. 3 200 sotilaasta yhteensä noin 200 on Yhdysvalloista ja Norjasta ja loput seitsemästä eri suomalaisesta joukko-osastosta.

Harjoituksen johtaja, eversti Kari Nisula kertoo harjoituksen sisältävän paljon käytännönläheistä toimintaa, eikä läheskään kaikkea ole käsikirjoitettu. Myöskään minkäänlaista poliittisstrategista skenaariota harjoitukseen ei liity.

Tänään perjantaina Kankaanpään Niinisalossa päättyvässä taisteluharjoitusvaiheessa panssariprikaati on johtanut sinistä ja Karjalan prikaati keltaista osapuolta. Ulkomaisia joukkoja on sijoitettu molemmille puolille.

– Etukäteen ei ole päätetty esimerkiksi, että sininen osapuoli voittaa, vaan joukoilla on selkeä tehtävä ja komentaja saa suunnitella taisteluosastonsa niin kuin haluaa. Perustoimintoja harjoitellaan, Nisula sanoo.

IMG_5258
Suomen maavoimien Leopard 2a6 nostatti pölypilven ilmaan ajaessaan pitkin Niinisalon Pohjankankaan maastoa. Kuva: Tuomas Kaarkoski

Harjoituksessa käytetään simulaattoria, jolla seurataan, kuinka joukkojen käy. Se myös mahdollistaa erotuomaroinnin.

– Sen verran on käsikirjoitettu, että tietyt koulutuskohteet tulee täytettyä eli alueella on tarkoituksella esimerkiksi miinoja ja joki.

Panssariprikaatin komentajana toimiva Nisula sanoo toivovansa tietenkin, että panssariprikaati pärjää harjoituksessa, mutta mikäli menestystä ei tule, koulutusta on vain parannettava.

IMG_5129
Yhdysvaltojen Abrams M1A1 -tankkeja on ensimmäistä kertaa mukana harjoituksessa. Kuva: Tuomas Kaarkoski

Suomalaisten ja amerikkalaisten kommunikoinnissa eroja

Yhdysvaltojen ratsuväen luutnantti Michael Cromwell kertoo olleen todella opettavaista nähdä, miten suomalaisten taktiikat eroavat heidän taktiikoistaan. Amerikkalaiset ovat nähneet, että heidän tapansa ei ole ainoa tapa toimia.

– Haasteita on ollut lähinnä kommunikoinnissa. Yhdysvaltojen armeijassa kommunikoimme paljon laitteiden kuten radion avulla, kun taas suomalaiset käyttävät paljon käsimerkkejä kommunikointiin, Cromwell sanoo.

– Kommunikaatiokatkokset ovat olleet hieman turhauttavia, mutta tätä varten harjoittelemme. Opimme toimimaan yhdessä.

IMG_5195
Luutnantti Michael Cromwell on ensimmäistä kertaa Suomessa. Kuva: Tuomas Kaarkoski

Cromwellin edustamien Euroopan maavoimajoukkojen ratsuväkirykmentin 2. eskadroonan lisäksi Yhdysvalloista on harjoituksessa myös merijalkaväen Euroopan ja Afrikan joukkojen panssarivaunujoukkue. Amerikkalaisten henkilövahvuus on noin 135 henkilöä ja 35 ajoneuvoa, lähinnä Abrams M1A1 -panssarivaunuja sekä Stryker-miehistönkuljetusajoneuvoja.

Norjan asevoimista harjoitukseen osallistuu panssarintorjuntajoukkue noin 30 henkilön ja 10 ajoneuvon voimin.

Suomesta harjoitukseen osallistuu noin 150 panssaroitua ajoneuvoa ja noin 300 muuta ajoneuvoa. Harjoitus päättyy 18. toukokuuta. Ensi viikolla ohjelmassa ovat vielä taisteluammunnat, joihin amerikkalaiset osallistuvat mutta norjalaiset eivät.

IMG_5215
Suomalaissotilaan kypärässä näkyvän KASI-simulaattorin avulla voidaan seurata, kuka on saanut osumia ja miten taisteluissa käy. Kuva: Tuomas Kaarkoski

Tällä viikolla Arrow 18:ssa vieraili myös neljä Etyjin tarkkailijaa.

– Heitä on neljä tarkastajaa, joista kaksi on Kanadasta, yksi Kroatiasta ja yksi Yhdysvalloista.  He tarkastavat, että meillä on sen kokoinen harjoitus kuin on ilmoitettu. Jostain syystä tämäkin harjoitus herättää suurta mielenkiintoa ja on hyvä, että tarkastetaan, Nisula sanoi ennen tarkastusta keskiviikkona.

IMG_5180
Tauolla. Arrow 18 -harjoitukseen osallistuu yhteensä noin 135 yhdysvaltalaissotilasta. Kuva: Tuomas Kaarkoski
mplähetti
Moottoripyörä on sopiva menopeli Pohjankankaan maastossa. Kuva: Paavo Airo
IMG_5221
Harjoitukseen osallistuu myös Leopardin Marksman-versio, joka on tarkoitettu ilmatorjuntaan. Harjoituksessa on myös Horneteja ja helikoptereita, jotka antavat välillä tukea siniselle ja välillä keltaiselle osapuolelle. Kuva: Tuomas Kaarkoski


Jaa tämä sivu