Aftonbladet: ”Suomi on ylivoimainen”

Mattias Nurmela/Ruotsin puolustusvoimat
20160203_matnur01_Markstridsdagarna_Archer_BODEN_0
Lars Gyllenhaal vertaa Aftonbladetissa, että Ruotsilla on enemmän kenraaleja kuin tykkejä.
Paavo Airo

Ruotsi siirtyi vuonna 2010 ammattiarmeijaan, ja sen miehistövahvuus on kutistunut esimerkiksi 1980-luvulta todella merkittävästi. 1980-luvulla Ruotsi olisi voinut saada jalkeille 850 000 sotilasta. Nyt armeija koostuu noin 50 000 sotilaasta, jos lasketaan myös paikallispuolustuksesta vastaavat kodinturvajoukot, Hemvärnet. Suomen miesvahvuus on yli 200 000. Ruotsalainen sotahistorioitsija ja kirjailija Lars Gyllenhaal sanoo Aftonbladetin haastattelussa Suomen armeijan olevan suvereeni Ruotsin armeijaan verrattuna.

– Kokonaisuudessaan Suomi on vertailussa ylivoimainen, Gyllenhaal sanoo.

Gyllenhaalin mukaan suomalaissotilaat käyvät läpi kovan peruskoulutuksen ja paljon kertausharjoituksia.

– Suomella on hyviä sotilaita, hän toteaa.

Ruotsilla on sentään sukellusveneitä

Vaikka Ruotsin armeijan miesvahvuus on paljon pienempi, löytyy heiltä jotain, mitä Suomella ei ole.

– Ero on siinä, että meillä (Ruotsilla) on sukellusveneitä. Suomella on myös lähes yhtä paljon hävittäjiä kuin meillä, Gyllenhaal sanoo.

Pariisin rauhansopimus kielsi Suomelta sukellusveneet toisen maailmansodan jälkeen. Neuvostoliiton hajottua katsottiin, että rauhansopimus ei enää tältä osin kosketa Suomea, mutta sukellusveneitä ei ole hankittu.

Ruotsilla enemmän kenraaleja kuin tykkejä

Esimerkiksi tykkejä Suomella on todella paljon, peräti 1 830, kun taas Ruotsilla niitä on vaatimattomat 51. Gyllenhaal vertaakin, että ”Ruotsilla on enemmän kenraaleja kuin tykkejä”.

1980-luvulla Ruotsilla oli Aftonbladetin mukaan noin 350 hävittäjää, nyt enää satakunta.

– Suomen ilmatorjunta ei ole yhtä kehittynyt kuin meidän. Mutta se on levittäytynyt ympäri maan ja voi suojata suuria alueita. Täällä Ruotsissa saamme priorisoida eri tavalla, mitä alueita voidaan puolustaa, Gyllenhaal sanoo.

Aftonbladet myös mainitsee, että kaikesta huolimatta Suomen puolustus maksaa noin 3,31 miljardia euroa vuodessa ja Ruotsin yli 5,52 miljardia vuodessa.

Lars Gyllenhaal päättää haastattelun lainaamalla Josif Stalinia, joka sanoi toisen maailmansodan jälkeen näin:

– Maata, jolla on huono armeija, ei kukaan kunnioita. Mutta kaikki kunnioittavat maata, jolla on hyvä armeija. Nostan maljani Suomen armeijalle.

Gyllenhaal jatkaa, että Stalin nostaisi maljansa Suomen armeijalle tänäkin päivänä.

Suomessa vertailusta kertoi Ilta-Sanomat.

Jaa tämä sivu