20 000 euroa Pohjanmaan Maanpuolustuskillalle

Pohjanmaan Maanpuolustuskilta
sotaveteraaniumuseo
Pohjanmaan Maanpuolustuskilta ylläpitää muun muassa Vaasan sotaveteraanimuseota.
Tuomas Kaarkoski

Österbottens Försvarsgille – Pohjanmaan Maanpuolustuskilta rf saa Urlus-säätiöltä 20 000 euron arvoisen tunnustuksen, jonka tarkoituksena on tukea maanpuolustustyötä.

Urlus-palkinto kohdennetaan vapaaehtoisen maanpuolustuksen alueellisille tai paikallisille järjestöille. Monista muista palkinnoista poiketen, Urluksen palkintoa ei voi erityisesti hakea, vaan se myönnetään maanpuolustusjärjestöjen tekemien ehdotusten avulla.

Pohjanmaan Maanpuolustuskillan puheenjohtaja Ilkka Virtanen sanoo yllättyneensä totaalisesti, kun päätös tuli.

– Olihan se valtava yllätys. Yleensä jos jotain on tullut niin on puhuttu satasista tai parhaassa tapauksesta joistain tonneista. Tiesin kyllä, että meidän kiltaa oli ehdotettu Maanpuolustuskiltojen liitosta ja sitä ennen Vaasan kiltapiiristä, noin sadan jäsenen kiltaa johtava Virtanen iloitsee.

 

Toiminnan kehittämiseen

20 000 euron pottia ei ole tarkoitettu juokseviin kuluihin tai palkkoihin. Pohjanmaan Maanpuolustuskilta ei ole aselaji- tai joukkokilta, mutta alustavat suunnitelmat rahoille ovat jo selville.

– Mehän olemme perinteisiin keskittyvä kilta. Valtaosa menee varmasti meidän pitämälle Vaasan sotaveteraanimuseolle.

Perinteiden lisäksi kilta haluaisi tavoittaa entistä paremmin myös nuoret. Kilta palkitsee vuosittain kolmen eri joukko-osaston varusmiehiä ja pitää museoesittelyitä koululaisryhmille.

–  Kolmisenkymmentä kouluryhmää käy vuosittain lähiseuduilta. Nyt meillä olisi ehkä mahdollisuus laajentaa reviiriä ja pyytää luokkia kauempaakin ja tarjota heille kyytimahdollisuuksia museoon. Meidän hallitus kokoontuu syksyllä ja sitten pohdimme tarkemmin, mihin rahoja käytetään.

20 000 euroa on jo mittava summa killan vuosibudjettiin suhteutettuna. Virtasen mukaan tunnustuksesta riittää käytettävää usealle vuodelle.

– Ilman muuta tämä jakautuu usealle vuodelle, emme halua hätäpäissämme käyttää kaikkea heti. Katsotaan mitä projekteja tulevaisuus tuo tullessaan.

Viime vuonna Urlus-palkinnon sai Helsingin palloliiton piiri sekä helsinkiläiset jalkapalloseurat FC Kontu, MPS ja FC Viikingit.


Jaa tämä sivu