1600 reserviläistä kertaa Ilmavoimien Ruska 2016 -harjoituksessa

Paavo Airo
IMG_2750
Ilmavoimien Hornet laskeutui Lusin suoralle Baana 16 -harjoituksessa syyskuussa.
Paavo Airo

Ilmavoimien vuoden pääharjoituksen Ruska 2016:n joukkojen perustaminen on alkanut. Harjoitukseen osallistuu 1 600 reserviläistä. Reserviläisillä on keskeinen rooli harjoituksessa. He toimivat muun muassa lentoteknillisissä, ilmavalvontaan, johtamiseen, ilmatorjuntaan, lentotukikohtien suojaamiseen sekä logistiikkaan liittyvissä tehtävissä. Ilmavoimien uudistettua taistelutapaansa tukikohtien ja niiden toimintojen liikkuvuutta korostavampaan suuntaan on reserviläisille luvassa uusia opeteltavia asioita. 

Ruska 2016 -harjoitukseen osallistuu yhteensä yli 50 ilma-alusta ja noin 2 600 henkilöä. Myös Ruotsin ilmavoimat osallistuu harjoitukseen toimien Kallaxista käsin. Suomen puolella sijaitsevat harjoituksen tukikohdat ovat Oulunsalossa, Tikkakoskella, Rovaniemellä, Kajaanissa, Kuusamossa ja Kokkola-Pietarsaaressa. 

Suomen ilmavoimilla on käytössään harjoituksessa noin 30 Hornet-monitoimihävittäjää ja 15 Hawk-suihkuharjoituskonetta sekä kuljetus- ja yhteyskonekalustoa sekä Maavoimien NH90-helikoptereita. Ruotsista tulee kuusi JAS39 Gripen-monitoimihävittäjää sekä kuljetus- ja taistelunjohtokonekalustoa. Ruotsalaiset ja osa Horneteista muodostavat Suomen "vihollisosapuolen" eli maalilento-osaston harjoituksessa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Ruotsi osallistuu Suomen kansalliseen ilmapuolustusharjoitukseen. Aiemmin syksyllä tilanne oli sama toisin päin, kun Suomi osallistui Gotlannissa Ruotsin kansalliseen ilmapuolustusharjoitukseen.

 

Pamauksia ja kirkkaita valoilmiöitä voi esiintyä

Ruska 2016:n varsinainen ilmaoperaatioharjoitus kestää 10.–14. lokakuuta välisen ajan.

Harjoituksen lentotoiminta ajoittuu harjoitusviikon maanantaista perjantaihin aikavälille kello 8–22. Lentotoiminta suuntautuu Jyväskylään, Kuopioon, Kajaaniin, Kuusamoon, Rovaniemelle, Vaasaan ja Seinäjoelle rajautuvalle alueelle. Lisäksi lentotoimintaa on Pohjanlahden ilmatilassa sekä Rovaniemen länsipuolella sijaitsevilla Suomen ja Ruotsin yhteisillä Cross Border -harjoitusalueilla.

Harjoituksesta voi aiheutua kirkkaita valoilmiöitä taivaalla. Ne muodostuvat ilma-alusten omasuojausjärjestelmiin kuuluvista soihduista. Maassa voi kuulua pamauksia, jotka johtuvat matalista lentokorkeuksista ja yliäänilennoista.

Harjoituksessa mukana olevien tukikohtien lisäksi kuljetuskoneiden lentotoimintaa suuntautuu Kalajoen lentopaikalle. Lentotukikohtien ja niiden lähialueiden lisäksi harjoitukseen osallistuvia joukkoja toimii Lohtajan harjoitusalueella.

 

Lue myös: 

4.10.2016 Taivaalla näkyy loppuvuoden aikana kirkkaita valoilmiöitä – syynä Suomen, Ranskan, Saksan ja Ruotsin hävittäjät

28.9.2016 Näin Ilmavoimat toimisi, jos Suomeen hyökättäisiin – "Tavoite on, että ei kannata, koska täällä tulisi pataan"

29.9.2016 Poikkeusoloissa maantietukikohtia käytettäessä pitäisi olla aina vihollista askeleen edellä

 

Jaa tämä sivu