100-vuotias Sotilaskotiliitto järjestää pop up -päivän – tapahtumia eri puolilla Suomea

Tuomas Kaarkoski
sode
Puolustusvoimien harjoituksessa Niinisalossa viime vuonna käytetyn sotilaskotiauton rekisterikilpi viittaa sotilaskodista usein käytettyyn nimeen sodeen.
Paavo Airo Helsinki

Sotilaskotiliitto juhlistaa maanantaina 7. toukokuuta sotilaskotityön 100-vuotista taivalta pop up -päivällä. Paikalliset yhdistykset ja osastot järjestävät tapahtumia eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Helsingissä myydään sotkun munkkeja, kahvia ja muuta Kolmen sepän patsaalla, Narinkkatorilla ja Munkkivuoren ostoskeskuksessa. Koko lista pop up -päivän aikatauluista eri paikkakunnilla löytyy tämän linkin takaa Sotilaskotiliiton nettisivuilta.

Pop up -päivän ideana on tuoda sotilaskotien toimintaa tutuksi myös varuskuntien porttien ulkopuolella. Sotilaskotiliiton toiminnanjohtajan Satu Mustalahden mukaan tavoitteena on osoittaa, millainen harrastus sotilaskotitoiminta voi olla.

– Harrastuksen jälki näkyy varusmiehen tai reserviläisen viihtymisessä harjoituksissa. Pyrimme myös tuomaan esille, että liitossa voi osallistua tapahtumien järjestämiseen, viestintätehtäviin ja muuhunkin kuin munkkien myyntiin, Mustalahti sanoo.

 

Liitto on merkittävä varusmiesten tukija

Mustalahden mukaan pop up -päivällä ei haeta niinkään myyntituottoja vaan näkyvyyttä toiminnalle. Mikäli tuottoja kertyy, ne käytetään varusmiesten hyväksi. Sotilaskotiliitto onkin merkittävä varusmiesten tukija. Vuonna 2017 liiton yhdistykset jakoivat yhteensä 764 083 euroa lahjoituksina, joista 661 384 euroa käytettiin varusmiehille.

– Tuella hankintaan enimmäkseen liikuntavälineitä, joita varusmiehet voivat käyttää vapaa-ajalla varuskunnissa. Hankimme myös muun muassa lehtiä, kirjoja, televisioita ja pelikonsoleita. Lisäksi järjestämme erilaisia saapumis- ja poistumisjuhlia ja on kampanjoita liittyen päihteettömyyteen, tupakoimattomuuteen ja niin edelleen, Mustalahti luettelee.

 

Sotilaskotiliitollakin on poikkeusolojen rooli

Vaikka varusmiesten koulutusta on tehostettu ja he eivät välttämättä ole enää yhtä paljon kasarmilla ”kiinni” kuin ennen, näkee Mustalahti sotilaskotien olevan yhä tärkeitä paikkoja varusmiehille.

– Sotilaskoti muistuttaa siviilimaailmasta, eikä siellä tarvitse vetää kättä lippaan ja kaikki ovat saman arvoisia. Kirjoja ei ehkä enää lueta samaan tapaan sotkuissa kuin ennen, mutta sotkuihin mennään yhä rauhoittumaan.

Sotilaskotiliiton sisarista melkein 40 prosenttia on yli 70-vuotiaita. Mustalahden mukaan liitto kaipaa kaiken ikäisiä jäseniä, mutta etenkin poikkeusolojen toimintaan kaivataan nuorta väkeä.

– Se on hyvä vaihtoehto aseettomaan poikkeusolojen tehtävään, jos joku sellaisen haluaa.

– Juuri eläköityneetkin jäsenet ovat aivan yhtä kullanarvoisia jäseniä, siksikin että he pääsevät hommiin päiväsaikaan. Kaiken ikäiset ovat meille tervetulleita.

 

Toimintaa yhtäjaksoisesti 100 vuotta

Ensimmäinen sotilaskoti avattiin 7.5.1918 Helsingin Vuorikadulle, nykyisen Hotel Arthurin kohdalle. Loput vuonna 1918 avatut sotilaskodit avattiin marraskuussa.

Sotilaskotiliitto on toiminut yhtäjaksoisesti perustamisestaan lähtien. Toisessa maailmansodassa Suomessa oli jopa tuhat sotilaskotia, ja niissä työskenteli tuhansia sotilaskotisisaria.

Tänä päivänä Suomessa on yhteensä 30 sotilaskotia ja 37 sotilaskotiyhdistystä. Vuonna 2017 Sotilaskotiliittoon kuului 4 848 jäsentä. Palkattuja työntekijöitä oli yhteensä 184. He ovat muiden muassa leipureita ja toimistotyöntekijöitä. Leipomoita, joissa niitä kuuluisia sotkun munkkeja tehdään, Sotilaskotiliitolla on 20.


Jaa tämä sivu