100-vuotiaita Ilmavoimia juhlistava Tikkakosken näytös tavoittelee 30 000:ta katsojaa

Annette Meadows / BAE Systems
typhoon
Muun muassa Britannian kuninkaallisten ilmavoimien Eurofighter Typhoon nähdään Tikkakosken näytöksessä ilmassa.
Paavo Airo

Ilmavoimien 100-vuotista taivalta juhlitaan lentonäytöksellä Jyväskylän lentoasemalla Tikkakoskella 16.–17. kesäkuuta. Maanäyttelyssä voi nähdä Ilmavoimien historian ensimmäisen koneen eli Thulin Typ D:n, vanhan Messerschmittin sekä uudempaakin kalustoa. Varsinaisessa lentonäytöksessä on molempina päivinä kolme osaa.

Ensimmäisessä osassa nähdään konetyyppejä, jotka ovat palvelleet kymmeniä vuosia sitten Ilmavoimissa kuten Fouga Magister CM.170. Toisessa osassa lentää Ilmavoimien lähimenneisyydessä palvelleita ja nykyisiä konetyyppejä kuten Hawk ja Vinka. Myös Maavoimien ja Rajavartiolaitoksen lentokalustoa on ilmassa. Kolmannessa osassa ilmassa on Hornet-kaluston lisäksi kansainvälisiä lento-osastoja sekä HX-kandidaatteja, jotka ovat ehdolla Hornetin seuraajaksi Ilmavoimissa.

– Ideana on, että koko ajan tapahtuu jotakin, tuli näytöstä katsomaan mihin aikaan tahansa, Ilmavoimat 100 vuotta -lentonäytöksen johtaja Arto Kupiainen sanoo.

 

Dassault Rafale ja Eurofighter Typhoon varmuudella ilmassa

HX-hankkeessa mukana olevat koneet ovat yhdysvaltalaiset Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martinin F-35. Eurooppalaisista koneista ehdolla ovat yhteiseurooppalainen Eurofighter Typhoon, ranskalainen Dassault Rafale ja ruotsalainen Saab Gripen E.

Ranskan ilmavoimat on luvannut kahden Dassault Rafalen esiintyvän näytöksessä. Ainakin Britannian kuninkaallisten ilmavoimien näytöslentäjä Jim Peterson esiintyy Eurofighter Typhoonilla näytöksessä, BAE Systemsiltä kerrotaan, ja Typhoon on muillakin tavoin esillä.

Lockheed Martin on vahvistanut Reserviläiselle, että firmalla on lentonäytöksessä oma osasto ja ainakin telttoja ja ohjaamosimulaattori yleisöä varten. Se, lentääkö HX-kandidaatti F-35 ilmassa, on kiinni siitä, lähettääkö jonkun maan ilmavoimat koneen näytökseen. Tämän toteutumiseen ei ole vielä saatu vahvistusta.

Saab on luvannut näytökseen täysikokoisen JAS 39 E Gripen -mallin, johon yleisö pääsee tutustumaan. Myös Boeingilta vahvistetaan, että firma on tapahtumassa jollain tapaa mukana.

Tarkka lista ilmassa nähtävistä koneista selviää lähempänä itse tapahtumaa.

Puolustusministeriö kertoi tällä viikolla HX-hankkeen edenneen siihen vaiheeseen, että Suomi lähettää tällä viikolla tarjouspyynnöt Hornetien seuraajaehdokkaista viidelle valmistajalle. Uusi hävittäjä on määrä valita vuonna 2021. STT uutisoi asiasta maanantaina.


Yleisötavoite 30 000

Myös harrasteilmailua on esillä tapahtumassa.

– Tapahtuma rakentuu tietysti hyvin voimakkaasti Suomen ilmavoimateeman ympärille, vaikka lentämässä on myös siviilikoneita ja ulkomaisia osastoja, tapahtumajohtaja Jarmo Majapuro Suomen Ilmailuliitosta sanoo.

Tapahtuman järjestävät Ilmailuliitto yhdessä Ilmavoimien ja Keski-Suomen Ilmailijoiden kanssa. Maksullisen tapahtuman yleisötavoite on noin 30 000.

– Säästähän se on viime kädessä kiinni, miten väkeä tulee. 30 000 kävijän mukaan on pyritty mitoittamaan järjestelyjä, että tuollaisen määrän kanssa pärjätään, Majapuro sanoo.


Jaa tämä sivu